Reuters: Τι ελπίζει η Ευρωζώνη από τις γερμανικές εκλογές - iefimerida.gr

Reuters: Τι ελπίζει η Ευρωζώνη από τις γερμανικές εκλογές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τις ελπίδες και τις απαιτήσεις της Ευρωζώνης από την νέα γερμανική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις 22 Σεπτεμβρίου αναφέρεται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο τονίζει ότι η ανάγκη για επιπρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του Νότου, θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στο Βερολίνο.

Στην ανάλυση του, το Reuters τονίζει πως οι Ευρωπαίοι ελπίζουν περισσότερο παρά απαιτούν την αλλαγή στην Γερμανική πολιτική. «Από την Αθήνα μέχρι την Λισσαβόνα και από το Παρίσι στη Ρώμη, οι κυβερνήσεις θέλουν το Βερολίνο να προχωρήσει γρήγορα στην τραπεζική ενοποίηση και να υιοθετήσει μια επεκτατική πολιτική η οποία θα βοηθήσει να έρθει η ανάπτυξη και να καταπολεμηθεί η ανεργία στην Ευρωζώνη», επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων.

Η ελπίδα αυτή των Ευρωπαίων, εκφράζεται με την νίκη της Ανγκέλα Μέρκελ και την συνεργασία της με τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι εμφανίζονται ως πιο «ευρωπαϊστές» από τους τωρινού εταίρους της, τους κεντροδεξιούς «Ελεύθερους Δημοκράτες», σημειώνει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters «η πιθανότητα απογοήτευσης είναι υψηλή», καθώς σύμφωνα με την δήλωση της Γαλλίδας Φιλελεύθερης Ευρωβουλευτή Σιλβί Γκουλάρντ, «όποιος και να εκλεγεί, οι εξαναγκασμοί τους οποίους αντιμετώπισε η Μέρκελ, θα παραμείνουν ίδιοι».

Τι ισχύει για την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Νότο

Στη συνέχεια, η ανάλυση αναφέρεται και στο μέλλον της Ελλάδας και άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, τονίζοντας πως «η ανάγκη για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και ίσως την Ιρλανδία, θα προκαλέσει μια πολύ στρυφνή αντιπαράθεση στο Βερολίνο», ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και αντιδράσεις για την χρόνια αστάθεια της Ιταλίας και τα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας, τονίζει το Reuters.

Ωστόσο, τα συμφέροντα της Γερμανίας ίσως να είναι διαφορετικά από αυτά των άλλων χωρών εξηγεί η ανάλυση και υπογραμμίζει πως «οι πιο πολλοί Γερμανοί μοιράζονται την άποψη της Μέρκελ πως οι Ευρωπαίοι πρέπει απλά να αντιγράψουν το Γερμανικό μοντέλο του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και για λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα. Υπάρχει ελάχιστη εάν όχι καθόλου ροπή προς την αποδοχή του γεγονότος ότι το εξαγωγικό μοντέλο της Γερμανίας και η συμπιεσμένη εγχώρια ζήτηση ενδεχομένως να είναι η αιτία του προβλήματος», τονίζει το Reuters.

Η τραπεζική ενοποίηση και οι γερμανικές αντιδράσεις

Για τους πιο πολλούς εταίρους της Ευρωζώνης, πρώτη προτεραιότητα είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος βοήθειας των προβληματικών τραπεζών που θα λειτουργήσει δίνοντας στην ΕΚΤ το ρόλο του επόπτη για 6.000 περίπου τράπεζες, σημειώνει η ανάλυση.

Ωστόσο, αν και η Ευρωζώνη επιθυμεί την τραπεζική ενοποίηση διακαώς, η Γερμανία διαφωνεί μέχρι στιγμής υποστηρίζοντας πως «οποιαδήποτε κεντρική διοίκηση στην επίλυση των προβλημάτων, θα απαιτούσε αλλαγή στην πολιτική της Ευρώπης, καθώς προσκρούει στην εθνική κυριαρχία του του προϋπολογισμού κάθε χώρας» υπογραμμίζει η ανάλυση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ