Το αριστερό κόμμα της Γερμανίας λέει «Όχι» στην αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και «αδειάζει» τον Αλέξη Τσίπρα - iefimerida.gr

Το αριστερό κόμμα της Γερμανίας λέει «Όχι» στην αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και «αδειάζει» τον Αλέξη Τσίπρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στροφή 180 μοιρών στο θέμα κάνει το γερμανικό κόμμα Αριστερά (Die Linke), το οποίο απορρίπτει ξαφνικά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.

«Αυτό δεν είναι η σωστή λύση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης στην Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Μπερντ Ρίξινγκερ το Σάββατο στην on line-έκδοση της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt». «Κοιτάζουμε μαζί προς τα μπρος, όχι προς τα πίσω» πρόσθεσε. Για τη διάσωση της Ελλάδας είναι ωστόσο αναγκαία μια άλλη πολιτική – με βάση «όχι τις διαφορές μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων, αλλά πλουσίων και φτωχών» σε όλη την Ευρώπη.

Το μεγάλο σκάνδαλο, συνέχισε ο πρόεδρος της «Die Linke», είναι «ότι τα παιδιά στην Ελλάδα πεινάνε, ενώ οι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι δεν υποχρεώνονται να δώσουν δεκάρα στην εφορία. Συνεχίζουν να περιφέρονται στις θάλασσες με τα πολυτελή γιοτ τους, ενώ οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ματώνουν». Είναι αδιανόητο, πρόσθεσε, να συνεχιστεί η ροή ευρωπαϊκών χρημάτων στις ελληνικές τράπεζες, «όσο και ένας μόνο έλληνας φοροφυγάς συνεχίζει να οχυρώνει τα εκατομμύρια του στις τράπεζες των άλλων χωρών της Ευρώπης». Πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί η αρχή: «πρώτα αυτοβοήθεια και ύστερα βοήθεια από άλλους». Προτού ματώσουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι, τόνισε, «πρέπει οι έλληνες εκατομμυριούχοι να συνεισφέρουν έως και το 50% της περιουσίας τους ως θυσία αλληλεγγύης – και αυτό πρέπει να ισχύσει και για τα χρήματα που έχουν φυγαδευτεί στην Ευρώπη, τα οποία πρέπει αμέσως να παγώσουν».

Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Χέντρικ Τάλχαϊμ ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο Νίκο Χειλά στο Βήμα, αν ξέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει πάλι τελευταία «σημαία» το αίτημα για αποπληρωμή, ο κ.Τάλχαιμ δήλωσε άγνοια. «Δεν σας ενδιαφέρει το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ζωτικό το ζήτημα;» ρωτήθηκε. «Δεν πειράζει που σε ένα θέμα έχουμε διαφορετικές απόψεις» ήταν η απάντησή του.

Μέχρι πρότινος, η Die Linke ζητούσε την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων για τις καταστροφές που προξένησαν τα ναζιστικά στρατεύματα στην Ελλάδα: αποζημιώσεις για τα θύματα, επανορθώσεις για τις υλικές ζημιές στο δημόσιο, και αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, που συνομολογήθηκε το 1942 μεταξύ των στρατευμάτων κατοχής και της Τράπεζας της Ελλάδας - το ύψος του οποίου, σύμφωνα με το «Handelsblatt» ανέρχεται σε σημερινές τιμές στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για το ΣΥΡΙΖΑ πάντως, η είδηση για τη στροφή της Αριστεράς, αποτέλεσε πραγματική ψυχρολουσία. Ο κ.Τσίπρας έμεινε κυριολεκτικά άναυδος, όταν του τέθηκε το σχετικό ερώτημα στην συνέντευξη τύπου που έδινε το απόγευμα της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη. Η μοναδική του απάντηση ήταν ότι δεν είχε ακόμα ενημέρωση για το θέμα. Πηγή Νίκος Χειλάς, Το Βήμα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ