Τα εύσημα του Ζοζέ Μπαρόζο στον Πούτιν για τη λύση που δόθηκε στη Συρία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιεί την επιρροή της χώρας του προκειμένου να βρεθεί μια λύση στη Συρία.

«Η Συρία ήταν πάντα η μεγάλη σύμμαχος της Ρωσίας, ήδη από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Σε αυτές τις περιστάσεις η Ρωσία έχει μια τεράστια επιρροή. Δεν μπορώ παρά να χαρώ που ο κ. Πούτιν χρησιμοποιεί αυτή την επιρροή για να βρεθεί μια λύση, κάτι που δεν συνέβαινε προηγουμένως», δήλωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης Europe 1, Le Monde και iTele.

«Η Ευρώπη προασπίστηκε πάντα έναν πολιτικό δρόμο για αυτή τη σύγκρουση», είπε ο Μπαρόζο, την επομένη της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες για την καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία. «Η Κομισιόν πιστεύει πως πρέπει να αξιοποιηθεί, με την πίεση, ο πολιτικός και διπλωματικός δρόμος».

«Το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η απειλή, κυρίως εκ μέρους των Αμερικανών αλλά και των Γάλλων, ήταν ένα ουσιαστικό στοιχείο ώστε η Συρία να δεχθεί την καταστροφή των χημικών όπλων της», εκτίμησε ο κ. Μπαρόζο, αναφερόμενος στις απειλές για πλήγματα της Ουάσινγκτον και του Παρισιού.

«Ας είμαστε σοβαροί, δεν είναι η Ευρώπη που είναι διαιρεμένη, είναι οι χώρες», είπε ο Μπαρόζο, αναφέροντας το παράδειγμα του βρετανικού κοινοβουλίου που ψήφισε εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, αν και είχε κριθεί απαραίτητη από την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

Φωτό Αρχείου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ