Επί ποδός πολέμου οι εργαζόμενοι – Σε απεργιακό κλοιό όλη την εβδομάδα η χώρα - iefimerida.gr

Επί ποδός πολέμου οι εργαζόμενοι – Σε απεργιακό κλοιό όλη την εβδομάδα η χώρα

Επί ποδός πολέμου οι εργαζόμενοι – Σε απεργιακό κλοιό όλη την εβδομάδα η χώρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε θέσεις μάχης μπαίνουν αυτή την εβδομάδα εργαζόμενοι και κυβέρνηση με φόντο, ως γνωστόν, τη διαθεσιμότητα και τις ευρύτερες αλλαγές που προωθούνται στον τομέα του Δημοσίου.

Από τη Δευτέρα και ολόκληρη την εβδομάδα δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και υπάλληλοι δημοσίου ξεκινούν κινητοποιήσεις απειλώντας με μπλακ άουτ τη λειτουργία του Δημόσιου τομέα.

Στα άκρα η αντιπαράθεση για την παιδεία

Οι καθηγητές, έπειτα από τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ και των τοπικών ΕΛΜΕ, ξεκινούν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα με στόχο να τραβήξουν το σκοινί στα άκρα. Την ίδια στιγμή 48ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, για Δευτέρα και Τρίτη, και στη συνέχεια θα επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους.

Οι δάσκαλοι, από την πλευρά τους, δεν ακολουθούν τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ και αποφάσισαν 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Σεπτέμβρη συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ.

Το μέτωπο της Παιδείας είναι και το πιο «καυτό» αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση, καθώς, οι καθηγητές είναι διατεθειμένοι να κλιμακώσουν τη διαμαρτυρία τους, ενώ σύντομα θα μπουν στον... χορό και τα Πανεπιστήμια.

Σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Παιδείας τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής και θα περιμένουν μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Οι μνήμες από την επιστράτευση είναι ακόμη νωπές, οι διαφωνίες πολλές και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δεν θα είνια πολύ μεγάλη παρά μόνο την πρώτη εβδομάδα.

Στάσεις εργασίας και 48ωρη απεργία προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ

Οπως αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο προχωρούν τη Δευτέρα σε στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί έως το τέλος της βάρδιας με, για να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στο συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ στα Προπύλαια.

Επιπλέον, η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία για τις 18 και 19 Σεπτέμβρη και συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, την Τετάρτη. Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχει και η ΓΣΕΕ με τετράωρη στάση εργασίας (11.00 – 15.00)

«Στα χαρακώματα» εργαζόμενοι στα ταμεία και γιατροί

Τη σκυτάλη στις κινητοποιήσεις παίρνουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες ως διαμαρτυρία για την ένταξη 618 εργαζομένων σε καθεστώς κινητικότητας.

Αναστάτωση επικρατεί και στον χώρο της Υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στην αλλαγή χρήσης νοσοκομείων και στην κινητικότητα του προσωπικού, κηρύσσοντας τριήμερη πανελλαδική απεργία από την Τρίτη 17 έως και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.
Την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ από κοινού με τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, ενώ το Σάββατο θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ για να αποφασίσει για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Αποφασισμένη η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το νέο κύμα διαθεσιμότητας

Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως οι αλλαγές στο Δημόσιο θα πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα, και ήδη ετοιμάζονται οι νέες λίστες με του υποψήφιους για το νέο κύμα διαθεσιμότητας ως το τέλος του 2013.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» στο μικροσκόπιο μπαίνουν περίπου 91.000 δημοτικοί υπάλληλοι με το υπουργείο Εσωτερικών να επισπεύδει τις διαδικασίες για να καταγραφεί το πλεονάζων προσωπικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα , έχει ήδη γίνει μία πρώτη αξιολόγηση στους δήμους ενώ η «μελέτη» του υπουργείου Εσωτερικών στην οποία συνυπολογίζονται ο αριθμός των υπαλλήλων, ο αριθμός των κατοίκων, και τα οικονομικά στοιχεία όπως έσοδα-έξοδα, ελλειμματικοί προϋπολογισμοί, υπερχρεωμένοι ΟΤΑ, βρίσκεται στην τελικά φάση.

Αναφορικά με τη δεύτερη φάση διαθεσιμότητας η κυβέρνηση τονίζει ότι προσανατολίζεται σε μετατάξεις και όχι απολύσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με τη χώρα να «παραλύει» αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναχωρεί για τις Βρυξέλλες προκειμένου να αποκομίσει νέα πολιτική στήριξη από την ηγεσία της ΕΕ, ενώ κυβέρνηση και υπουργεία παραμένουν στην «πρίζα», καθώς απομένουν ελάχιστες ημέρες για τη άφιξη της ηγετικής ομάδας της Τρόικα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ