«Παγωμένα» παραμένουν 150.000 εκκαθαριστικά – Οι δικαιούχοι καλούνται για έλεγχο μέχρι τέλος Σεπτέμβρη - iefimerida.gr

«Παγωμένα» παραμένουν 150.000 εκκαθαριστικά – Οι δικαιούχοι καλούνται για έλεγχο μέχρι τέλος Σεπτέμβρη

«Παγωμένα» παραμένουν 150.00 εκκαθαριστικά – Οι δικαιούχοι Καλούνται για έλεγχο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κορυφώνεται η αγωνία για περίπου 150.000 φορολογούμενους οι οποίο περιμένουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας, τα οποία, όμως, δεν έρχονται, καθώς το υπουργείο τα έχει μπλοκάρει για να ελεγχθούν ξανά οι δηλώσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών τους ενημερώνει τις τελευταίες ημέρες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου οι φορολογικές τους δηλώσεις να περάσουν από επανέλεγχο.

Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 26η Σεπτέμβρη, παρά το γεγονός πως το υπουργείο, προ ημερών είχε ανακοινώσει πως οι έλεγχοι θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 16 του μηνός.

«Κατά την εξέταση των στοιχείων που δηλώσατε με τη δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2013, προέκυψε η ανάγκη ελέγχου των παραστατικών που πιστοποιούν την ακρίβεια των δηλωθέντων στοιχείων. Ως εκ τούτου, σας καλούμε να προσκομίσετε ή να αποστείλετε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή εκτύπωση της δήλωσης με τα απαιτούμενα πρωτότυπα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος, μέχρι 26.9.2013. Σε αντίθετη περίπτωση η δήλωσή σας θα προωθηθεί για έλεγχο» αναφέρει το email το οποίο λαμβάνουν χιλιάδες φορολογούμενοι προκειμένου να διευθετήσουν τις όποιες εκκρεμότητες.
Αποτέλεσμα είναι οι εφορίες τις τελευταίες ημέρες να ασφυκτιούν από εκείνους που τρέχουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για όσα δήλωσαν στο Ε1.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαχειριστούν σωστά τα χρονικά περιθώρια που έχουν και παράλληλα να ελπίζουν στην κατανόηση του εφόρου ώστε να τους δεχθεί εκπρόθεσμα χωρίς πρόστιμο, ή να βάλουν τα δικαιολογητικά σε έναν φάκελο και να τα ταχυδρομήσουν με συστημένη αλληλογραφία προς την εφορία, για να προλάβουν τυπικά τις προθεσμίες, χωρίς να ταλαιπωρούνται και να χάνουν χρόνο στις ουρές.

Για τις ημερομηνίες, πάντως, θα πρέπει να διευκρινιστεί το εξής: στον νόμο 4183/2013 (ΦΕΚ 186Α 11/9/2013), προστέθηκε διάταξη που ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία τη 16η Σεπτεμβρίου για την προσκόμιση των δικαιολογητικών, για όσους φορολογούμενους έως την 30η Αυγούστου είχε εκδοθεί ειδοποίηση από τη ΓΓΠΣ, κατά την υποβολή της δήλωσής τους. Προφανώς, πρόκειται για διαφορετική «ομάδα» φορολογουμένων που έλαβε ειδοποιητήριο για έλεγχο νωρίτερα, ενώ όσοι έλαβαν το τελευταίο διήμερο πάνε για τις 26 Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, και επειδή γύρω από το θέμα έχει υπάρξει σύγχυση, οι φορολογούμενοι θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθούν για την καταληκτική γι' αυτούς ημερομηνία και στη συνέχεια να ταχυδρομήσουν ή να σπεύσουν στην εφορία με τα δικαιολογητικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ