Ατράνταχτες αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία προαναγγέλλει ο γ.γ. του ΟΗΕ - iefimerida.gr

Ατράνταχτες αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία προαναγγέλλει ο γ.γ. του ΟΗΕ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βέβαιος ότι η έκθεση των ειδικών του ΟΗΕ θα επιβεβαιώσει τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και κατηγόρησε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η έκθεση των ειδικών του ΟΗΕ θα καταδείξει «με συντριπτικό τρόπο» ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία, υποστήριξε ο γ.γ. και χωρίς ωστόσο να επιρρίψει άμεσα την ευθύνη στο συριακό καθεστώς, κατηγόρησε τον πρόεδρο Άσαντ ότι «έχει διαπράξει πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Όταν όμως τελειώσουν όλα, διαβεβαίωσε, «οι υπεύθυνοι θα δώσουν λόγο» για τις πράξεις τους.

Η έκθεση των ειδικών επιθεωρητών του ΟΗΕ που ερεύνησαν επί τόπου τις καταγγελίες για ευρεία χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Δευτέρα.

Στην εντολή των εμπειρογνωμόνων ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται και η υπόδειξη των υπαιτίων για την επίθεσ.

Η παρουσίαση της έκθεσης από τον Μπαν Κι Μουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα γίνει πιθανότατα το μεσημέρι της Δευτέρας.

Στο Παρίσι τη Δευτέρα οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, Λοράν Φαμπιούς, Ουίλιαμ Χέιγκ και Τζον Κέρι, θα συναντηθούν την Δευτέρα στο Παρίσι για να συζητήσουν σχετικά με τη συριακή κρίση.

Προηγουμένως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Φιλίπ Λαλιό υπογράμμισε πως η ένταξη της Συρίας στη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων δεν αρκεί και επέμεινε ότι είναι ανάγκη να υιοθετηθεί μια «δεσμευτική απόφαση» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι ανακοινώσεις του συριακού καθεστώτος είναι ασφαλώς πολύ χρήσιμες αλλά παραμένουν ανεπαρκείς», σχολίασε.

Η συμφωνία με τη Δαμασκό πρέπει να είναι επαληθεύσιμη, λέει ο Ομπάμα

Ανήσυχος από την πλευρά του παρουσιάστηκε για μία ακόμη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά την εφαρμογή της συμφωνίας από τη Δαμασκό.

«Κάθε συμφωνία η οποία θα επιτευχθεί, θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα επαληθεύσιμη και εκτελεστή», τόνισε ο πρόεδρος Ομπάμα σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησής του στο Λευκό Οίκο με τον εμίρη του Κουβέιτ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ