Μετακινούνται πόροι του ΕΣΠΑ από το ένα πρόγραμμα στο άλλο - 380 εκατ. ευρώ για μέτρα κοινωνικής στήριξης - iefimerida.gr

Μετακινούνται πόροι του ΕΣΠΑ από το ένα πρόγραμμα στο άλλο - 380 εκατ. ευρώ για μέτρα κοινωνικής στήριξης

Μετακινούνται πόροι του ΕΣΠΑ από το ένα πρόγραμμα στο άλλο - 380 εκατ. ευρώ για
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στη λύση της μεταφοράς πόρων από Πρόγραμμα σε Πρόγραμμα αλλά και στο εσωτερικό των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, καταφεύγει το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο αφενός να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια αφετέρου να διοχετευθούν σε δράσεις που θα έχουν άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα, όπως το άνοιγμα προστατευτικής «ομπρέλας» πάνω από τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού.

Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι συνολικά η πρόοδος του ΕΣΠΑ είναι ικανοποιητική, σε ορισμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα απαιτούνται μέτρα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει απώλεια κοινοτικών πόρων στο κλείσιμο της περιόδου. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, ο κίνδυνος αυτός, στην παρούσα φάση, σχετίζεται κυρίως με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο ρυθμό απορρόφησης των κρατικών ενισχύσεων από τις επιχορηγούμενες επιχειρήσεις και στο ρυθμό άντλησης των πόρων που είναι δεσμευμένοι στα χρηματοδοτικά εργαλεία. Συνολικά 570 εκατ. ευρώ σε κοινοτική συμμετοχή, σε σύνολο 20,5 δις ευρώ, μετακινούνται από πρόγραμμα σε πρόγραμμα για να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι ανάγκες της χώρας.

Επιπλέον, ενισχύονται κατά περίπτωση άξονες προτεραιότητας που παρουσιάζουν υψηλότερους ρυθμούς υλοποίησης και έχουν ανάγκη περισσότερων πόρων. Από το σύνολο της άσκησης της αναθεώρησης εξασφαλίζονται τα 1,2 δις ευρώ που απαιτούνται για την ενίσχυση των αυτοκινητοδρόμων, και τα 380 εκατ. ευρώ για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης (210 εκατ. ευρώ για την κοινωφελή εργασία και 170 εκατ. ευρώ για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς). Σημειώνεται ότι κανένα από αυτά τα έργα δεν χάνει τη χρηματοδότησή του. Όσα δεν ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ