«Βρισκόμαστε σε σκληρή διαπραγμάτευση» - iefimerida.gr

«Βρισκόμαστε σε σκληρή διαπραγμάτευση»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανήσυχος, αν και αισιόδοξος για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων, εμφανίστηκε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην έκτακτη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ που διήρκεσε περί τις τρεις ώρες.

Ενημερώνοντας τους βουλευτές για το τι διεμήχθη στις Βρυξέλλες, τους έδωσε να καταλάβουν ότι επίκειται μία 'σκληρή διαπραγμάτευση', κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει 'να τα έχουμε καλά' και με τις αγορές και με τα υπόλοιπα κράτη (μια και βρισκόμαστε σε μειονεκτικότερη θέση από αυτά) και με τον Τρισέ... Αφησε ανοιχτό το θέμα της ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης με 180 ψήφους, και επέλεξε να δώσει απαντήσεις μόνο σε όσα είχαν ήδη συμφωνηθεί. Η κριτική των βουλευτών πάντως, που παραδόξως δεν κινήθηκε σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους, ήταν επί παντός επιστητού.

Εκεί, που αντέδρασαν έντονα, ήταν στις δηλώσεις του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, από τον οποίο αξίωσαν ωριμότερη στάση, λίγο μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και την ώρα που «το μέλλον της χώρας παίζεται στις λεπτομέρειες», όπως είπαν, με πρωτεργάτες τις κυρίες Ελπίδα Τσουρή και Σούλα Μερεντίτη. Απαντώντας, εκείνος, υποστήριξε ότι δεν είχε πει ακριβώς, όσα 'πέρασαν' στα ΜΜΕ. Έντονη πάντως ήταν και η κριτική που ασκήθηκε σε όσους βουλευτές τάσσονται υπέρ της μείωσης του αριθμού τους στους 200 και όσους υπερθεματίζουν της άποψης περί μείωσης των 'προνομίων' τους.

Ο κ.Βενιζέλος προανήγγειλε την κατάθεση, ίσως αύριο, ενός πολυνομοσχεδίου-σκούπα, που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις τράπεζες, το ασφαλιστικό, τα τυχερά παιχνίδια, την τουριστική κατοικία, κάποια επιμέρους φορολογικά θέματα και εφόσον συμφωνηθεί -εν είδει τροπολογίας- ρυθμίσεις για το ενιαίο μισθολόγιο, και θα πρέπει να ψηφιστεί ως τις 15 Αυγούστου, αφού το διάστημα 22 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου, ο ίδιος θα πρέπει να ασχοληθεί με τη διαπραγμάτευση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου και την δεύτερη δανειακή σύμβαση της χώρας. Αν μάλιστα αυτή συμφωνηθεί, η έκτη δόση θα συμπίπτει με την πρώτη της νέας δανειακής σύμβασης. Για την ψήφιση της τελευταίας, το θέμα των 180 ψήφων επανέφεραν οι κ.κ. Δημήτρης Λιντζέρης, Τόνια Αντωνίου και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εκτιμώντας ότι «δεν μπορούμε να σηκώσουμε μόνοι το βάρος» και «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς συναινέσεις», όπως είπαν, με σαφείς αναφορές στους 'αγανακτισμένους' με τους οποίους έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι.

Ο κ.Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, θυμίζοντας την περσινή του πρόταση και θέτοντας το 'θεμελιώδες' ερώτημα "αν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει να θέλει να σώσει την χώρα, ερήμην των πολιτών" και αν μπορεί να πάει κόντρα στην κοινωνία, οπότε και μπορεί να ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση με ...151 βουλευτές.

Συγκεκριμένο σχέδιο ζήτησαν πολλοί βουλευτές, ενώ αν υπάρχει συνολική στρατηγική από την πλευρά της κυβέρνησης ρώτησε μεταξύ άλλων η Βάσω Παπανδρέου, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης και αμφιβάλλοντας για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το θέμα της επιλεκτικής χρεοκοπίας, και κατά πόσον θα μπορούσε να επιλεγεί για λίγες ημέρες, ώστε να επιτευχθεί μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση του χρέους έθεσε ο Γιάννης Αμοιρίδης.

Στην πρόταση τέλος της Θεοδώρας Τζάκρη να "αναθεωρήσουμε την πολιτική μας", αντέδρασαν έντονα η Τόνια Αντωνίου και η Σούλα Μερεντίτη, θυμίζοντάς της ότι επί 20 μήνες ήταν υπουργός και τώρα 'αποδομεί' την κυβερνητική πολιτική που υπηρέτησε. Αναπάντητα έμειναν ερωτήματα βουλευτών (Μαρία Θεοχάρη, Λεωνίδας Γρηγοράκος κ.α.) για τα επιπλέον 4,5 δις 'μαύρης τρύπας' στον προϋπολογισμό, ενώ εκτός συζήτησης δεν έμειναν και οι κυοφορούμενες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, με τους βουλευτές να θέτουν ως αναγκαιότητα την εξαντλητική συζήτηση της προοπτικής ενός δημοψηφίσματος στα πλαίσια της ΚΟ και των οργάνων του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ