Το Voyager 1 της NASA βγήκε από τα όρια του Ηλιακού μας συστήματος

Ξεκινώντας το παρθενικό του ταξίδι το 1977 , το Voyager 1 έχει επισκεφθεί τον Δία και τον Κρόνο και τώρα βρίσκεται 18.670 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Ηλιο, αποτελώντας το πρώτο διαστημικό σκάφος που βγήκε από το Ηλιακό μας σύστημα.

Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, σε μία πανηγυρική δήλωση σε παρουσίαση της NASA, ένας από τους χειριστές του Voyager, ο Εντ Στοουν από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια ενημέρωσε το κοινό ότι «Τα καταφέραμε ! Είμαστε στο ανοιχτό διάστημα»

Η τελευταία Ηλιακή καταιγίδα και οι αναταράξεις στην άκρη του ηλιακού συστήματος απέδειξαν ότι το διαστημόπλοιο Voyager 1 πέρασε τα όρια του συστήματος μας.

«Είναι ένα απίστευτο γεγονός , να στείλουμε το πρώτο ανθρώπινο αντικείμενο στο ανοιχτό διάστημα», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Ντοναλντ Γκάρνετ από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα

Κατά την εξαγωγή του Voyager 1 από το ηλιακό μας σύστημα, οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από τη διαπίστωση ότι το μαγνητικό πεδίο του γαλαξία προφανώς ευθυγραμμίζεται προς την ίδια κατεύθυνση με τον Ηλιο σχηματίζοντας ένα «μαγνητικό αυτοκινητόδρομο».

«Με τον ίδιο τρόπο που Sputnik βγήκε από την ατμόσφαιρα της Γης το 1957, τώρα το Voyager βγήκε από τηνπεδίου του Ηλιου μας» αναφέρουν οι ερευνητές.

Λαμβάνοντας υπόψη την εκτιμώμενη διάρκεια ζωής της μπαταρίας πλουτωνίου στο Voyager 1, τα τελευταία σήματα του θα δώσει στη Γη θα είναι το 2025. Το διαστημικό σκάφος θα διασχίσει περίπου 16.100.000 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Ταυτόχρονα το δίδυμο του διαστημικού σκάφους, το Voyager 2 , που εξερεύνησε τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, βρίσκεται 15.360 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Ηλιο ξεκινώντας το δικό του ταξίδι .

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ