Πεδίο σφαγής του πολιτισμού των Μάγια ανακάλυψαν αρχαιολόγοι - iefimerida.gr

Πεδίο σφαγής του πολιτισμού των Μάγια ανακάλυψαν αρχαιολόγοι

Πεδίο σφαγής του πολιτισμού των Μάγια ανακάλυψαν αρχαιολόγοι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ομαδικό τάφο με αποκεφαλισμένους και διαμελισμένους σκελετούς που πιθανότατα θάφτηκαν ανεπίσημα περίπου 1400 χρόνια πριν, ανακάλυψε ομάδα αρχαιολόγων στα ερείπια της πόλης Ουξούλ στο Μεξικό, την περασμένη Τρίτη.

Πρόκειται για περίπου 24 αιχμαλώτους πολέμου των Μάγια οι οποίοι πιθανότατα ήταν άρχοντες των γειτονικών πόλεων που βρίσκονταν σε πόλεμο με Ουξούλ , που βρίσκεται στο νότιο Μεξικό, ή εκθρονισμένοι άρχοντες της ίδιας της Ουξούλ, σύμφωνα με τους ερευνητές .

Η ανακάλυψη του μαζικού τάφου σε μια τεχνητή σπηλιά αποδεικνύει έμπρακτα ότι η βάρβαρη πρακτική πολέμου, τα βασανιστήρια και η θυσία των αιχμαλώτων που ευρέως απεικονίζονται στα αρχαία έργα τέχνης των Μάγια έργο ήταν πραγματικές πρακτικές ,όπως αναφέρει ο αρχαιολόγος Νικολάους Σίφελνττου Πανεπιστημίου της Βόννης στη Γερμανία, ο οποίος συμμετείχε στην ανασκαφή.

Από τους 24 σκελετούς η ομάδα ήταν σε θέση να καθορίσει ότι τουλάχιστον 13 ήταν άνδρες και 2 γυναίκες και οι ηλικίες θανάτωσης τους κυμαίνονταν από 18 μέχρι 42 ετών. «Κάποιοι από αυτούς είχαν εμφυτεύματα από νεφρίτη στα δόντια τους, σημάδι μελών της άρχουσας τάξης» αναφέρει ο Σόφιλντ.

«Ολοι τους αποκεφαλίστηκαν, και τα οστά ήταν διάσπαρτα στο λάκκο. Τα οστά του λαιμού των θυμάτων εμφανίζουν τομές από τσεκούρι , και αρκετά από τα κρανία έχουν σημάδια από χτυπήματα με τσεκούρι και ρόπαλο χτυπήματα . Τα κρανία βρίσκονταν στοιβαγμένα σε κάποια απόσταση από τους σκελετούς στον ταφικό θάλαμο, ένα ορθογώνιο σπήλαιο 32 τετραγωνικών μέτρων, που παλαιότερα χρησίμευε για την αποθήκευση νερού .

Τα θύματα θάφτηκαν χωρίς καμία από τις προσφορές ή τα κοσμήματα που βλέπουμε συνήθως σε βασιλικούς τάφους , εκτός από λίγα όστρακα που επέτρεψαν στους ερευνητές να υπολογίσουν περίπου την ώρα της σφαγής τους.

Εκείνη την εποχή , η Ουξούλ προφανώς διοικούνταν από μια τοπική δυναστεία , αν και αργότερα τέθηκε υπό τον έλεγχο της Καλακμουλ . Η τελευταία αυτή πόλη ήταν η υπερδύναμη του της κλασικής εποχής των Μάγια, η οποία ολοκληρώθηκε μετά το 800 μ.Χ. με την ευρεία εγκατάλειψη ή κατάρρευση των πόλεων της Κεντρικής Αμερικής .

Ο Σίφελντ ξεκίνησε την έρευνα στο χώρο της ταφής αρχικά προσπαθώντας να ξεθάψει το σύστημα ύδρευσης της πόλης , η οποία είχε εγκαταλειφθεί πριν από το 800 μ.Χ., πολύ πριν την κατάρρευση του πολιτισμού των Μάγια. Ωστόσο αντί για δεξαμενή, βρήκε τους κρυμμένους σκελετούς με 2 μέτρα της άμμου και ένα στρώμα αργίλου. «Η σπηλιά αυτή υπήρξε κάποτε πηγή ύδρευσης για κατοικίες , αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια σύνδεση με τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί» αναφέρει.

Προς το παρόν , η ομάδα ελπίζει ότι η ανάλυση της χημικής σύνθεσης των οστών θα αποκαλύψει αν τα θύματα ήταν έκπτωτοι τοπικοί άρχοντες ή εισβολείς που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ενός πολέμου μεταξύ των πόλεων των Μάγιας .

Τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν το Νοέμβριο προσφέροντας περισσότερες στοιχεία για το ποιος κυριαρχούσε τελικά την εποχή εκείνη στην πόλη Ουξούλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ