Τα πέντε κριτήρια για την απονομή σήματος ελληνικού προϊόντος στo γαλακτομικά προϊόντα - iefimerida.gr

Τα πέντε κριτήρια για την απονομή σήματος ελληνικού προϊόντος στo γαλακτομικά προϊόντα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χάρη στο Ελληνικό Σήμα που θα δίνεται στα πρϊόντα γάλακτος που τηρούν πέντε βασικές προϋποθέσεις, θα αναγνωρίζει ο καταναλωτής την προέλευση το γάλακτος που επιλέγει να αγοράσει.

Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθανάσιου Σκορδά, βρίσκονται στην τελική φάση τα κριτήρια για την απόκτηση του ελληνικού σήματος από τις επιχειρήσεις. Τα κριτήρια αυτά θα ισχύουν ανά προϊόν και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αυτά είναι τα εξής:

  • Για τη διακίνηση του γάλακτος με ελληνικό σήμα θα είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται ότι είναι "ελληνικό" σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα.
  • Υποχρεωτικά σε κάθε επιχείρηση με ελληνικό σήμα θα πρέπει να τηρείται αρχείο με τους προμηθευτές και με τις εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διακίνησης.
  • Θα διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και με την αντίστροφη επιβεβαίωση.
  • Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας θα πρέπει να είναι στην Ελλάδα.
  • Το γάλα που θα διατίθεται στην κατανάλωση θα πρέπει να παράγεται σε μονάδα εκτροφής γαλακτοτρόφων στην Ελλάδα.

Το υποχρεωτικό της αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος είχε θεσπιστεί το 2009 από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Βλάχο, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που είχε κάνει με ελληνικές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις προκειμένου να ρίξουν την τιμή πώλησης του νωπού γάλακτος.

Ωστοσό, η υποχρεωτική αναγραφή αφαιρέθηκε από τους νέους κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης καθώς το συγκεκριμένο πλαίσιο κρίθηκε αντισυμβατικό με τους κανόνες της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ