Δικαστικές αποφάσεις προκαλούν τριγμούς στη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών - Επιστρέφουν στη θέση τους δυο καθηγητές - iefimerida.gr

Δικαστικές αποφάσεις προκαλούν τριγμούς στη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών - Επιστρέφουν στη θέση τους δυο καθηγητές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Φωτιά» στην εφαρμογή της διαθεσιμότητας βάζουν δύο δικαστικές αποφάσεις που βγήκαν την Τετάρτη. Αφενός το ΣτΕ χαρακτηρίζει ως μη νόμιμο το ΠΔ για την αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών και αφετέρου η Ολομέλεια του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, σύμφωνα με τη δικηγόρο Κωνσταντίνα Φουντέα, έκανε δεκτή την αίτηση δύο εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ζητούσαν να ανασταλεί το μέτρο της διαθεσιμότητας στο οποίο είχαν τεθεί.

Οπως αναφέρει το AΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με την δικηγόρο των δύο εκπαιδευτικών Κωνσταντίνα Φουντέα, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση των δύο εκπαιδευτικών. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι οι αιτήσεις αναστολών είναι ατομικές και όχι ομαδικές και το δικαστήριο κρίνει κατά περίπτωση.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας έχει κριθεί αντισυνταγματικό και αντίθετο στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη με αποφάσεις διαφόρων Πολιτικών Πρωτοδικείων της χώρας (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων).

Ενδεικτικά την κρίση αυτή έχουν εκφράσει, μεταξύ των άλλων, τα Πρωτοδικεία Χίου (απόφαση 37/2013), Ξάνθης (απόφαση 90/2013), Μεσολογγίου (απόφαση 63/2013), κ.λπ.

ΣτΕ: Μη νόμιμο το ΠΔ για την αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών

Παράλληλα, την Τετάρτη το ΣτΕ επέστρεψε στο υπουργείο Παιδείας το προεδρικό διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κάτι το οποίο ουσιαστικά σημαίνει πως οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση θα κριθούν και εκείνοι με τους κανόνες που ισχύουν για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι με το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τρίτη στη Βουλή, δόθηκε παράταση για την εκ νέου κατάθεση του Προεδρικού Διαταγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ασχοληθεί μόνο με την τυπική λήξη της προθεσμίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ