Απόστρατος ταξίαρχος δικάζεται για την απόπειρα δηλητηρίασης του Τουργκούτ Οζάλ

Για απόπειρα φόνου εις βάρος του εκλιπόντα προέδρου της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ δικάζεται ερήμην στην Αγκυρα, απόστρατος ταξίαρχος.

Ο απόστρατος ταξίαρχος Λεβέντ Ερσόζ, ο οποίος δεν εμφανίσθηκε -επικαλούμενος λόγους υγείας- στην πρώτη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης, κατηγορείται ότι προσπάθησε να δηλητηριάσει τον Οζάλ, ενώ έχει ήδη καταδικασθεί σε κάθειρξη 22 ετών και 6 μηνών στο πλαίσιο ενός εκ των υποθέσεων συνωμοσίας που είχαν ως στόχο την ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση.

Η τουρκική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος του Ερσόζ για την υπόθεση Οζάλ (έφυγε από τη ζωή το 1993) τον περασμένο Απρίλιο ώστε να μην παραγραφεί η υπόθεση, είκοσι χρόνια μετά.

Ορισμένα μέλη της οικογένειάς υποστηρίζουν ότι είχε δολοφονηθεί, ενώ η επίσημη εκδοχή είναι ότι ο πρώην πρόεδρος υπέκυψε από καρδιακή κρίση σε ηλικία 65 ετών. Η νεκροψία που ζήτησε η οικογένειά του, πέρυσι μετά την εκταφή του, δεν επέτρεψε να επιβεβαιωθεί η υποψία δηλητηρίασης, όμως η εισαγγελία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συνεχίσει τις έρευνές της.

Ο Λεβέντ Ερσόζ οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη έπειτα από τις μηνύσεις της χήρας και του γιου του πρώην αρχηγού του κράτους. Αν διαπιστωθεί ότι όντως ο ταξίαρχος αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Οζάλ, τότε θα τιμωρηθεί με ισόβια κάθειρξη.

Ο συνήγορος του κατηγορουμένου,Χουλουσί Τσοσκούν, ζήτησε να κριθεί κι η χήρα Σεμρά Οζάλ, υποστηρίζοντας ότι διαδραματίζει ρόλο κλειδί στη διαδικασία.

Η επόμενη ακροαματική συνεδρίαση ορίστηκε για τις 9 Δεκεμβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ