Απόστρατος ταξίαρχος δικάζεται για την απόπειρα δηλητηρίασης του Τουργκούτ Οζάλ - iefimerida.gr

Απόστρατος ταξίαρχος δικάζεται για την απόπειρα δηλητηρίασης του Τουργκούτ Οζάλ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για απόπειρα φόνου εις βάρος του εκλιπόντα προέδρου της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ δικάζεται ερήμην στην Αγκυρα, απόστρατος ταξίαρχος.

Ο απόστρατος ταξίαρχος Λεβέντ Ερσόζ, ο οποίος δεν εμφανίσθηκε -επικαλούμενος λόγους υγείας- στην πρώτη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης, κατηγορείται ότι προσπάθησε να δηλητηριάσει τον Οζάλ, ενώ έχει ήδη καταδικασθεί σε κάθειρξη 22 ετών και 6 μηνών στο πλαίσιο ενός εκ των υποθέσεων συνωμοσίας που είχαν ως στόχο την ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση.

Η τουρκική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος του Ερσόζ για την υπόθεση Οζάλ (έφυγε από τη ζωή το 1993) τον περασμένο Απρίλιο ώστε να μην παραγραφεί η υπόθεση, είκοσι χρόνια μετά.

Ορισμένα μέλη της οικογένειάς υποστηρίζουν ότι είχε δολοφονηθεί, ενώ η επίσημη εκδοχή είναι ότι ο πρώην πρόεδρος υπέκυψε από καρδιακή κρίση σε ηλικία 65 ετών. Η νεκροψία που ζήτησε η οικογένειά του, πέρυσι μετά την εκταφή του, δεν επέτρεψε να επιβεβαιωθεί η υποψία δηλητηρίασης, όμως η εισαγγελία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συνεχίσει τις έρευνές της.

Ο Λεβέντ Ερσόζ οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη έπειτα από τις μηνύσεις της χήρας και του γιου του πρώην αρχηγού του κράτους. Αν διαπιστωθεί ότι όντως ο ταξίαρχος αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Οζάλ, τότε θα τιμωρηθεί με ισόβια κάθειρξη.

Ο συνήγορος του κατηγορουμένου,Χουλουσί Τσοσκούν, ζήτησε να κριθεί κι η χήρα Σεμρά Οζάλ, υποστηρίζοντας ότι διαδραματίζει ρόλο κλειδί στη διαδικασία.

Η επόμενη ακροαματική συνεδρίαση ορίστηκε για τις 9 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ