Αγριο πόκερ για τη Συρία: Θρίλερ με την πρόταση Πούτιν, θέτει όρους στις ΗΠΑ - iefimerida.gr

Αγριο πόκερ για τη Συρία: Θρίλερ με την πρόταση Πούτιν, θέτει όρους στις ΗΠΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το διπλωματικό πόκερ συνεχίζεται για το θέμα τη Συρίας, με τις εξελίξεις να αλλάζουν συνεχώς το τοπίο. Η Δαμασκός προσφέρθηκε να ανοίξει τα «χαρτιά» της, παραδίδοντας το χημικό οπλοστάσιο, αλλά οι ΗΠΑ είπαν «πάσο», με τον Μπαράκ Ομπάμα να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο πριν πάρει θέση για το ζήτημα. Την ίδια ώρα όμως ο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού και πάνω από το κεφάλι του Μπασάρ Αλ Ασαντ επικρέμεται ακόμη η δαμόκλειος σπάθη της στρατιωτικής επέμβασης.

Η Συρία προχώρησε σε μία ακόμη δήλωση καλής θέλησης. Μέσω του υπουργού Εξωτερικών της εξέφρασε τη διάθεση όχι μόνο να θέσει υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά της όπλα και να σταματήσει την παραγωγή τους. Παράλληλα δήλωσε πρόθυμη να υπογράψει τη διεθνή σύμβαση κατά της χρήσης των συγκεκριμένων όπλων. Ενώ το απόγευμα όλα έδειχναν πως προκρίνεται η πολιτική λύση, με τον Ομπάμα να δίνει τη συγκατάθεσή του προκειμένου να συζητηθεί η σχετική πρόταση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το βράδυ της Τρίτης το σκηνικό άλλαξε ξανά.

Με δηλώσεις του ο Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε όρους. Διεμήνυσε στις ΗΠΑ πως θα πρέπει να αποσύρουν την απειλή για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η ρωσική πρωτοβουλία.

«Είναι δύσκολο να εξαναγκαστεί η Συρία, ή μια άλλη χώρα, να αφοπλισθεί κατά μονομερή τρόπο εάν εκκρεμεί η προετοιμασία μίας στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της χώρας αυτής», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, που πρόσθεσε: «Είναι διαβόητο πλέον το ότι η Συρία διαθέτει ένα οπλοστάσιο χημικών όπλων και πως οι Σύροι πάντοτε το θεωρούσαν ως ένα εναλλακτικό μέσο αποτροπής έναντι των πυρηνικών όπλα του Ισραήλ».

Στην Ουάσιγκτον έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για το θέμα. Από νωρίς ο υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ είχε δηλώσει πως πρέπει να επιμείνουν στην απειλή της στρατιωτικής λύσης, ως μέτρο πίεσης προκειμένου να υπάρχουν πιθανότητες να πετύχει η διπλωματική επιλογή.

Δεν είναι τυχαίο πάντως πως έπειτα από την τοποθέτηση του Πούτιν, ματαιώθηκε η έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου ασφαλείας, αφού η Ρωσία απέσυρε το αίτημά της και ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει την Τετάρτη την πρότασή της για το θέμα.

Ο Ομπάμα από την άλλη φαίνεται πως κάνει κινήσεις προκειμένου να κερδίσει χρόνο, κάτι που ερμηνεύεται με δύο τρόπους. Είτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να διαπιστώσει τη σοβαρότητα των προθέσεων της Συρίας να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο, είτε θέλει να εντατικοποιήσει τις πιέσεις προκειμένου να κερδίσει την εσωτερική πολιτική έγκριση που έχει δηλώσει πως θα ζητήσει για την στρατιωτική επέμβαση.

Πάντως την Τρίτη ο Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να καθυστερήσει τη σχετική ψηφοφορία, με το επιχείρημα ότι θέλει να δοθεί χρόνος στην Ρωσία ώστε να επιτύχει την παράδοση των όπλων από την Συρία. Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως είχε συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με τους Γερουσιαστές για το θέμα, ενώ τα ξημερώματα της Τετάρτης (για την Ελλάδα) θα απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό με διάγγελμα.

Οι διπλωματικές επαφές θα συνεχιστούν όμως, αφού όπως ανακοινώθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι θα συναντήσει την Πέμπτη στην Γενεύη το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν για τα χημικά όπλα της Συρίας.

Οσο για τους συμμάχους των ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ξεκαθάρισαν πως προτιμούν μία διπλωματική λύση στο ζήτημα. Αυτό επεσήμαναν και οι Φρανσουά Ολάντ και Ντέιβιντ Κάμερον στην τηλεφωνική συνομιλία τους με τον Ομπάμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ