Κρητική βεντέτα για τον Ελ Γκρέκο – Πόλεμος ανάμεσα στους δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου για την καταγωγή του - iefimerida.gr

Κρητική βεντέτα για τον Ελ Γκρέκο – Πόλεμος ανάμεσα στους δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου για την καταγωγή του

Κρητική βεντέτα για τον Ελ Γκρέκο – Πόλεμος ανάμεσα στους δήμους Ηρακλείου και Μ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε κρητική βεντέτα έχει μετατραπεί η έριδα δύο δήμων για την καταγωγή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Το Ηράκλειο και το Μαλεβίζι τη διεκδικούν, με το θέμα να έχει φτάσει ως το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η πρεσβεία της Ισπανίας κάνει το διαιτητή και συνιστά ψυχραιμία.

Αν και το ζήτημα θεωρούνταν πως είχε απαντηθεί εδώ και δεκαετίες από επιστήμονες, τώρα αποτελεί αφορμή εμφυλίου ανάμεσα στους δύο δήμους. Και το ερώτημα είναι αν ο Ελ Γκρέκο γεννήθηκε στο Χάνδακα ή το Φόδελε.

Η διαμάχη πέρασε σε άλλο επίπεδο όταν το Ηράκλειο δρομολόγησε την αδελφοποίηση με το δήμο Τολέδο, κίνηση στην οποία ο δήμος Μαλεβιζίου απάντησε με προσφυγή στο υπουργείο Εσωτερικών. Η πρώτη πλευρά υποστηρίζει ότι ο τόπος γέννησης του παγκοσμίου φήμης ζωγράφου έχει πιστοποιηθεί από ιστορικές πηγές και δεν αμφισβητείται ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χάνδακα. Ομως οι άνθρωποι του δήμου Μαλεβιζίου δηλώνουν αποφασισμένοι να «μην αφήσουν το Ηράκλειο να καπηλευθεί τον τόπο γέννησης ενός μεγάλου Κρητικού».

Ολα αυτά επειδή η επόμενη χρονιά έχει ανακηρυχθεί σε έτος Θεοτόκοπουλου και το υπουργείο Πολιτισμού έχει αποφασίσει μια σειρά από εκδηλώσεις. Ο δήμος Ηρακλείου είχε διεκδικήσει να συμπεριληφθεί ως κεντρικός πυλώνας σε αυτό το σχεδιασμό και ταυτόχρονα προχώρησε τις διαδικασίες για την αδελφοποίηση με το Τολέδο όπου έζησε από το 1577 έως το θάνατό του ο Ελ Γκρέκο. Στο Μαλεβίζι, όπου ανήκει το Φόδελε, αποφάσισαν ότι πρόκειται για μεγάλη ιστορική αδικία και επιμένουν ότι όλα «τα επιστημονικά στοιχεία συνηγορούν ότι εκεί γεννήθηκε ο Θεοτόκοπουλος». Ετσι άρχισαν δικές τους διαδικασίες για να αδελφοποιηθούν με το Τολέδο.

Πηγή: cretalive.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ