Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την κρίση χρέους την Παρασκευή - iefimerida.gr

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την κρίση χρέους την Παρασκευή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη σύγκληση Συνόδου Κορυφής με θέμα την κρίση χρέους προχώρησε η ΕΕ για την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ την ίδια ώρα η ΕΚΤ φέρεται να έχει ενεργοποιήσει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Όπως μετέδωσε πριν λίγο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η πίεση των αγορών στην Ιταλία και η γενικότερη πίεση που δέχεται ο ευρωπαϊκός νότος θα είναι το κύριο θέμα της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών.

Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης σχετικά με τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου τα επόμενα χρόνια, αλλά και τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, υπό τον κίνδυνο της επιλεκτικής χρεοκοπίας, έχει οδηγήσει στα ύψη την αβεβαιότητα για τις επερχόμενες εξελίξεις.

Παρά την ανακοίνωση νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η ευρωζώνη πασχίζει να δώσει ικανοποιητικά κίνητρα στις αγορές ώστε να αποφύγει την μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία, γεγονός που θα απειλούσε την ίδια τη νομισματική ένωση.

Έπειτα από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών οικονομικών των "17" χθες το βράδυ, η ευρωζώνη δεσμεύθηκε ότι "θα κάνει τα πάντα για την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας" και ανακοίνωσε την ενίσχυση των πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που προορίζονται για τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Ωστόσο, δεν έλαβε καμία συγκεκριμένη απόφαση, αναβάλλοντας για αργότερα την οριστικοποίηση του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, που αναμένει με ανυπομονησία η Αθήνα, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μόνο σημείο ανακούφισης: η δέσμευση για την εφαρμογή αυτών των μέτρων στήριξης "ταχέως", ίσως πριν από τον Σεπτέμβριο.

Σύντομα ακολούθησαν οι "κυρώσεις". Όπως και την προηγουμένη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονταν σε πτώση κατά τη διάρκεια του πρωινού, ενώ τα επιτόκια στις αγορές χρέους συνέχιζαν την άνοδό τους, σε ιστορικά ρεκόρ για την Ιταλία, που βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο των αγορών.

Το ευρώ έφθασε το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και τέσσερις μήνες , στο 1,40 δολάριο.

Απέναντι στην αδυναμία καθησυχασμού των επενδυτών, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι αναχώρησε εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες, πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να οριστικοποιήσει το ιταλικό πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο θα περάσει εντός των προσεχών ημερών από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Στη συγκυρία αυτή, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ από το Eurogroup πέρασαν σε δεύτερο πλάνο, αν και περιλαμβάνουν σημεία πραγματικής προόδου, κυρίως με την εξαγγελία ότι προτίθεται να ενισχύσει την ευελιξία και το εύρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο στήριξε ήδη την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Το προσωρινό αυτό ταμείο, με διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα μπορούσε στο μέλλον να εξουσιοδοτηθεί να αγοράσει τίτλους δημοσίου χρέους στη δευτερογενή αγορά, εκεί όπου οι επενδυτές ανταλλάσσουν τίτλους που βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία. Αυτό θα επέτρεπε, στην περίπτωση της Ελλάδας, τη μείωση του δημοσίου χρέους και των επιτοκίων που καταβάλλονται, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το γεγονός θα αποτελούσε σημαντική πρόοδο, καθώς οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί ήταν μέχρι στιγμής κατηγορηματικά αντίθετοι ως προς το ενδεχόμενο αυτό και στηρίζονταν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία, από το ξέσπασμα της κρίσης, επεμβαίνει απευθείας στην αγορά χρέους, μέσω της δευτερογενούς αγοράς.

Πρόκειται για καινοτομία, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής του Eurogroup χθες το βράδυ. Όμως οι αγορές επέλεξαν να δουν το ποτήρι μισοάδειο, ή διαφορετικά να εστιάσουν στην απουσία συναίνεσης ως προς την οριστικοποίηση του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.

Για μία ακόμη φορά ενοχοποιείται η διάσταση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων, οι οποίοι δεν κατορθώνουν να συμφωνήσουν ως προς ένα τεχνικό μεν , αλλά ουσιαστικό, θέμα: με ποιον τρόπο θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας, όπως το επιδιώκουν ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε χθες το βράδυ την πρόθεση των χωρών της ευρωζώνης να συμπεριλάβουν τη συμμετοχή των τραπεζών, παρά τη διαμάχη που αυτό πυροδοτεί.

"Θα εξετάσουμε διαφορετικά μοντέλα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα", δήλωσε σήμερα το πρωί ή υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ. "Τα διάφορα μοντέλα πρέπει να αναλυθούν σε συνάρτηση με το αποτέλεσμά τους, αλλά και με τη συγκεκριμένη χρησιμότητά τους για τα κράτη" που αντιμετωπίζουν προβλήματα, είπε.

Πολλές εναλλακτικές λύσεις τελούν υπό εξέτασιν: η πρόταση που προβλέπει την αγορά νέων ελληνικών ομολόγων από τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας, αφού αποπληρωθούν οι τίτλοι που φθάνουν σε ωρίμανση, βρίσκεται υπό εξέτασιν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν, αν και άλλες "σημαντικότερες" εναλλακτικές προτάσεις έχουν επικρατήσει πλέον.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γέγκερ έφθασε ακόνη πιο μακριά δηλώνοντας ότι η ευρωζώνη δεν αποκλείει πλέον μία επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας.

Η ιδέα προωθείται στο μέτρο που οι οίκοι αξιολόγησης φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να θεωρήσουν κάθε μορφή συμμετοχής των τραπεζών ως μερική, ή "επιλεκτική" στην γλώσσα των αγορών, χρεοκοπία.

Υπενθυμίζοντας χθες το βράδυ τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με οποιασδήποτε μορφής χρεοκοπία, ακόμη και την μερική, της Ελλάδας, το Eurogroup φάνηκε να παίρνει τις αποστάσεις του.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ