Εγκρίθηκε η δημιουργία ψαραγοράς και πάρκινγκ στο Ρέντη - iefimerida.gr

Εγκρίθηκε η δημιουργία ψαραγοράς και πάρκινγκ στο Ρέντη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δίπλα στην κεντρική κρεαταγορά και λαχαναγορά του Ρέντη, θα δημιουργηθεί και κεντρική ιχθυαγορά με στόχο τη μείωση των τιμών και την καλύτερη λειτουργία της ίδια της αγοράς.

Η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη για την έγκριση έργων ΣΔΙΤ στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ) και όπως δήλωσε ο υπουργός, «ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών της Αθήνας είναι ένας δημόσιος φορέας που μπαίνει σταδιακά σε τάξη. Είναι χαρακτηριστικό πως είναι πλέον κερδοφόρος».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα αποφασίσαμε δίπλα στην κρεαταγορά και τη λαχαναγορά, να δημιουργηθεί επιτέλους στην πρωτεύουσα της χώρας και μια κεντρική ιχθυαγορά, για να μπει το ιχθυεμπόριο σε μια τάξη, για να μη χάνει έσοδα το κράτος και για να ενισχυθεί και η θέση των Ελλήνων αλιέων.

Το έργο αυτό θα γίνει με ΣΔΙΤ, θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα συνδυαστεί και με ένα άλλο ένα έργο ΣΔΙΤ που αφορά στο πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς για να εξυπηρετούνται τόσο οι έμποροι, όσο και οι καταναλωτές. Καθώς ξέρετε ότι η Κεντρική Αγορά της Αθήνας έχει ανοίξει τις πόρτες της και στους καταναλωτές για να ψωνίζουν φθηνότερα».

Με τα συγκεκριμένα έργα επιτυγχάνεται η μείωση της διοικητικής και κρατικής γραφειοκρατίας, ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα, η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, η διασφάλιση δημοσίων εσόδων, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και μειώνεται το κόστος για τον καταναλωτή. Τα έργα θα υλοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια και έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν χρηματοδότηση και από το Ταμείο Jessica.

Ιχθυαγορά Αθηνών


Το έργο ΣΔΙΤ αφορά στην ανέγερση της πρώτης ολοκληρωμένης κτιριακής εγκατάστασης Ιχθυαγοράς περίπου 43 καταστημάτων 11.000 τμ στην Ελλάδα. Η σύμπραξη του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) με τον ιδιώτη φορέα θα έχει ως αντικείμενο τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση/διαχείριση της Ιχθυαγοράς για 25 έτη. Το συνολικό κόστος κατασκευής είναι περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ.

Η αγορά θα στεγάσει καταστήματα εμπορικών επιχειρήσεων αλιευμάτων εντός του οικοπέδου της κεντρικής αγοράς Αθηνών στην περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη διαμορφώνοντας έτσι το πρώτο ολοκληρωμένο διατροφικό πάρκο στην Ελλάδα, ακολουθώντας τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σημειώνεται ότι εδώ και δεκαετίες οι συναλλαγές μεταξύ των παραγωγών και των εμπορικών επιχειρήσεων δεν γίνονται σε οργανωμένο χώρο με αποτέλεσμα να υπάρχει αδιαφάνεια, αναποτελεσματικότητα και απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο στην εμπορία αλιευμάτων. Η ανέγερση της πρώτης ιχθυαγοράς χονδρικής πώλησης αλιευμάτων θα εξυγιάνει χρόνιες αδυναμίες του δικτύου διανομής και εμπορίας αλιευμάτων στην αλυσίδα παραγωγή/αλιεία, διακίνηση και εμπόριο προς τον τελικό καταναλωτή.

Πάρκινγκ στην κεντρική αγορά Αθηνών


Το έργο ΣΔΙΤ αφορά στην εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου στάθμευσης και στη διαχείριση της διέλευσης των οχημάτων της κεντρικής αγοράς Αθηνών στην περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη. Η σύμπραξη του ΟΚΑΑ με τον ιδιώτη φορέα θα έχει ως αντικείμενο τη μελέτη, χρηματοδότηση, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία και συντήρηση/διαχείριση του συστήματος στάθμευσης για 15 έτη. Το συνολικό κόστος κατασκευής είναι περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ.

Η παρούσα κατάσταση είσπραξης διαπυλίων και τελών παραμονής στους χώρους της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών έχει αδυναμίες εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων υποδομών και υπηρεσιών στάθμευσης. Η υποδοχή οχημάτων, ο έλεγχος στάθμευσης και η φύλαξη γίνονται απολύτως χειροκίνητα και με μη-σύγχρονες διαδικασίες.

Το αποτέλεσμα είναι η παράνομη είσοδος και στάθμευση στους χώρους του οργανισμού, η δυσχέρεια απαγόρευσης εισόδου, η ελλιπής ασφάλεια των οχημάτων και των χώρων της κεντρικής αγοράς Αθηνών και η απώλεια εσόδων για τον Οργανισμό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ