Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για στρατιωτική επίθεση στη Συρία αλλά ο Κέρι μιλά για πολιτική λύση - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για στρατιωτική επίθεση στη Συρία αλλά ο Κέρι μιλά για πολιτική λύση

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για στρατιωτική επίθεση στη Συρία αλλά ο Κέρι μιλά για πολιτ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τη στιγμή που η ΗΠΑ έκαναν ξεκάθαρη την πρόθεσή τους να δώσουν μία απάντηση στη χρήση χημικών όπλων από τον Μπασάρ Αλ Ασαντ, ήταν αδιαμφισβήτητες και οι διαθέσεις της Ουάσιγκτον. Στρατιωτική επέμβαση, προκειμένου να συνετιστεί το καθεστώς της Συρίας ήταν ο μόνος δρόμος που έβλεπαν. Για πρώτη φορά όμως τώρα ο Τζον Κέρι αναφέρθηκε σε πολιτική λύση για το θέμα. Παράλληλα η ρητορική πρότασή του- να επιστρέψει η Συρία τα χημικά όπλα προκειμένου να αποτρέψει την επίθεση- είναι το πρώτο πράγμα στο οποίο συμφώνησαν ΗΠΑ και Ρωσία για το ζήτημα.

Τη στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα κορυφώνει την καμπάνια του ενόψει της ψηφοφορίας στο Κογκρέσο για το «χτύπημα» στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε πως το ζήτημα απαιτεί πάνω από όλα πολιτική λύση.

«Οι ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ομπάμα, εγώ προσωπικά και άλλοι, συμφωνούμε στην άποψη ότι το τέλος της σύγκρουσης στη Συρία απαιτεί μια πολιτική λύση» υπογράμμισε ο Τζον Κέρι στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ. «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση ως προς αυτό» υπογράμμισε.

Παράλληλα, όταν ρωτήθηκε για το πώς η κυβέρνηση Ασαντ θα μπορούσε να αποτρέψει τη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Δαμασκό, ο Κέρι τον κάλεσε να παραδώσει το οπλοστάσιό του, αν και πρόσθεσε πως γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

«Θα μπορούσε να παραδώσει ως και το τελευταίο από τα χημικά του όπλα στην διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Να τα παραδώσει όλα χωρίς χρονοτριβή και να επιτρέψει την πλήρη και συνολική καταγραφή του οπλοστασίου, αλλά δεν πρόκειται να το κάνει αυτό και δεν μπορεί να γίνει», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τον έλεγχο των χημικών όπλων της Συρίας έχουν αποκλειστικά ο Μπασάρ Αλ Ασαντ, ο αδελφός του Μάχερ αλ Ασαντ κι ένας στρατηγός των συριακών τακτικών ένοπλων δυνάμεων.

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ από την πλευρά του τόνισε τη διπλωματική υποστήριξη της Βρετανίας στις ΗΠΑ όσον αφορά το σχέδιό τους για στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, αν και επεσήμανε πως η κυβέρνησή του σέβεται την απόρριψη του βρετανικού κοινοβουλίου για τη συμμετοχή στις επιθέσεις.

Ρωσία: «Θα πιέσουμε τη Συρία να δώσει τα όπλα»
Λίγη ώρα έπειτα από τις δηλώσεις του Κέρι, αποδείχθηκε πως ίσως η πρόταση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών να είναι το πρώτο ζήτημα στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν ΗΠΑ και Ρωσία για τη Συρία. Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως το Κρεμλίνο θα πιέσει τον Μπασάρ Αλ Ασαντ να παραδώσει τα χημικά όπλα σε διεθνή έλεγχο.

Οπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, η προσπάθεια να πειστεί το καθεστώς της Συρίας για αυτή την εξέλιξη θα ξεκινήσει αμέσως. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, θα ζητήσουν από τη Δαμασκό να συγκεντρώσει τα χημικά όπλα της σε συγκεκριμένες περιοχές, υπό τη διεθνή επίβλεψη, προκειμένου να τα καταστρέψει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ