Tελευταίο τανγκό στο Παρίσι: Το πιο αμφιλεγόμενο ερωτικό φιλμ του Μπράντο – Ενιωθα βιασμένη λέει η συμπρωταγωνίστρια - iefimerida.gr

Tελευταίο τανγκό στο Παρίσι: Το πιο αμφιλεγόμενο ερωτικό φιλμ του Μπράντο – Ενιωθα βιασμένη λέει η συμπρωταγωνίστρια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τολμηρή σκηνοθετική ματιά του Μπερτολούτσι, η ώριμη πλέον σαδιστική γοητεία του υπερστάρ Μάρλον Μπράντο, η αθωότητα και το διάφανο και εύθραστο της πρωταγωνίστριας Μαρία Σνάιντερ, οδήγησαν σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες, εικονοκλαστικές, ερωτικές, δημοφιλείς ταινίες όλων των εποχών.

Καθώς συμπληρώνονται περίπου 40 χρόνια από την προβολή της ταινίας, που για πολλούς είναι ταυτισμένη με την περίφημη σκηνή με το βούτυρο, προκαλεί ακόμη και σήμερα ενδιαφέρον και δίνει υλικό για μελέτη η παρουσίαση της ταινίας. Στην Ελλάδα, εν μέσω της χούντας, η ταινία έφτασε αγρίως λογοκριμένη, ενώ όσοι είχαν πρόσβαση στα ξένα μέσα παρακολουθούσαν άφωνοι τις αντιδικίες που ξεσηκώθηκαν. Στην Ισπανία η προβολή της ταινίας απαγορεύθηκε, όμως οι ισπανοί σινεφίλ περνούσαν τα σύνορα και πήγαιναν στο Παρίσι για να την απολαύσουν – αν τους άφηναν οι εξοργισμένες φεμινίστριες και οι εξαγριωμένοι θρησκόληπτοι, Ο τριαντάχρονος Ευρωπαίος σκηνοθέτης που έπεισε το αμερικανικό ίνδαλμα Μάρλον Μπράντο να παίξει στην ταινία του είχε δώσει μοναδικό υλικό, αν και ο ίδιος ο Μπράντο, δήλωνε σε συνέντευξη στο Playboy πως η ταινία έγινε μόνο για λόγους ψυχανάλυσης του σκηνοθέτη!

Σύμφωνα με την υπόθεση, ένας μεσήλικας προσπαθεί να ξεπεράσει το θάνατο της γυναίκας του, δημιουργώντας μια σχέση καθαρά σαρκική με μια άγνωστη νεαρή, σε ένα άδειο διαμέρισμα στο κέντρο του Παρισιού. «Είναι η πιο δυνατή ερωτική ταινία που έχει γυριστεί ποτέ», έγραφε η Πόλιν Κάελ, γκουρού κινηματογραφικός κριτικός συγκρίνοντας την ταινία με την Ιεροτελεστία του Στραβίνσκι. «Ντρέπομαι να ξανακάνω ταινία ύστερα από ένα τέτοιο αριστούργημα», παραληρούσε ο Ρόμπερτ Αλτμαν.

Η περιβόητη σκηνή με το βούτυρο

Mια ερώτηση της Μαρίας Σνάιντερ και ο Μπράντο με το φονικό του ύφος της λέει κοφτά: «Go get the butter». Πριν το καταλάβει βρίσκεται ανάσκελα στο πάτωμα, ο Μπράντο βουτυρωμένος και εκστασιασμένος φωνάζει : «Αγία Οικογένεια. Εκκλησία των συνετών πολιτών. Τα παιδιά βασανίζονται μέχρι να πουν το πρώτο τους ψέμα. Η θέλησή τους ραγίζει από την καταπίεση και η ελευθερία τους δολοφονείται από τη φιλαυτία. Γαμημένη οικογένεια!». Την υποχρεώνει να επαναλάβει τα λόγια ενώ αυτή αναδύεται σε δάκρυα. Χρόνια αργότερα δήλωσε η Σνάιντερ πως κατά τη διάρκεια της ταινίας αισθανόταν πραγματικά βιασμένη από τον Μπράντο. «Το σεξ μπορεί να μην ήταν αληθινό σ' εκείνη τη σκηνή, τα δάκρυά μου όμως ήταν», είπε ενώ ο Μπερτολούτσι έσπευδε να διευκρινήσει «Ηταν ένα 20χρονο κορίτσι που δεν είχε την ωριμότητα να καταλάβει τι ακριβώς συνέβαινε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ