FT: Πρωτοφανής εισβολή των Αμερικανών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια-Έχει να συμβεί από το 1977! - iefimerida.gr

FT: Πρωτοφανής εισβολή των Αμερικανών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια-Έχει να συμβεί από το 1977!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα περισσότερα κεφάλαια από το 1977 διοχετεύουν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θεσμικοί επενδυτές των ΗΠΑ, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στη δυνατότητα της ευρωζώνης να ανακάμψει από την κρίση χρέους, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του David Oakley στους Financial Times, όπου αναφέρονται οι λόγοι της ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά και ποιους κλάδους προκρίνουν Goldman και HSBC.

Γράφει ο David Oakley:

Συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι μεγάλοι αμερικανικοί όμιλοι επένδυσαν 65 δισ. δολ. σε ευρωπαϊκές μετοχές το πρώτο εξάμηνο του 2013, που είναι το μεγαλύτερο ποσό των τελευταίων 36 ετών για αυτή την περίοδο, σύμφωνα με έρευνα που συνέταξε η ευρωπαϊκή ομάδα στρατηγικής της Goldman Sachs βασιζόμενη σε στοιχεία του υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Τα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης και η βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης έχουν ανακτήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών στην Ευρώπη, καθώς δημιουργούνται προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση των αγορών με κινητήριο δύναμη τα ισχυρότερα κέρδη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ο Έντι Πέρκινς, chief investment officer για διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές της Goldman Asset Management δήλωσε: «Τα οικονομικά στοιχεία θέτουν ένα καλό στοίχημα για την Ευρώπη. Εκτιμούμε ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιτήρια θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά καθώς ανακάμπτει η ήπειρος». Ο Ρόμπερτ Παρκς, της HSBC προσέθεσε: «Θεωρούμε ότι τα κέρδη θα εκπλήξουν ανοδικά, γεγονός που θα δώσει ώθησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια».

Η HSBC εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι κατά 15% υποτιμημένα συγκριτικά με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Κι αυτό παρά τη μεγάλη άνοδο που καταγράφηκε στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές από τον Ιούλιο του 2012, όταν ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεσμεύθηκε να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να σώσει το ευρώ. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν κατά 27% από τις 4 Ιουνίου του 2012.

Παρόλα αυτά, οι χρηματιστηριακές αγορές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο. Το ενδεχόμενο αμερικανικού χτυπήματος ενάντια στη Συρία, οι ανησυχίες για την αστάθεια στις αναδυόμενες αγορές και ο κίνδυνος υποτροπιασμού στην κρίση της ευρωζώνης θα μπορούσαν να αποτρέψουν την περαιτέρω άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών.

Η φτωχή πορεία των αναδυόμενων αγορών ειδικότερα, αποτελεί πηγή ανησυχίας, καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντλούν περί το ένα τρίτο των εσόδων τους από αυτές. Ενδεχόμενα εμπόδια από τις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν να πλήξουν τα κέρδη και τα έσοδά τους.

Παρά τους κινδύνους, οι διαχειριστές επενδύσεων δηλώνουν πως το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν φτηνές ενθαρρύνει περισσότερα αμερικανικά fund να τοποθετηθούν σε αυτές τις αγορές. Ο κυκλικά προσαρμοζόμενος Ρ/Ε της HSBC διαμορφώνεται στο 11,4 συγκριτικά με τον ιστορικό μέσο όρο του 14,8.

Οι κλάδοι που εκτιμούν Goldman Sachs και HSBC είναι ο χρηματοοικονομικός, οι τηλεπικοινωνίες και οι εταιρίες κοινής ωφέλειας, καθώς έχουν αποδόσεις χαμηλότερες της αγοράς τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Ειδικότερα ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος είναι και πάλι της μόδας καθώς η επιτυχία των χρηματοπιστωτικών ομίλων είθισται να εξαρτάται από τη βελτίωση της οικονομίας. Οι προσδοκίες εντονότερης δραστηριότητας σε συγχωνεύσεις και εξαγορές σε κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες επίσης θεωρείται θετική για τις μετοχές.

Ο κ. Πάρκες δήλωσε: «Υπάρχουν ακόμη πολλοί απαισιόδοξοι, αλλά το χαμηλό κόστος των μετοχών τις καθιστά πολύ ελκυστικές. Οι κίνδυνοι είναι λιγότεροι από τα θετικά σημεία και νομίζω ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές σίγουρα θα κινηθούν ανοδικά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ