Στο δρόμο των Oscar το καροτσάκι του «Casus Belli» - iefimerida.gr

Στο δρόμο των Oscar το καροτσάκι του «Casus Belli»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα καλά νέα συνεχίζονται για το «Casus Belli», την μικρού μήκους ταινία του νεαρού σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη, η οποία έχει ανοδική πορεία από την στιγμή που εφανίσθηκε στο περσινό φεστιβάλ Βενετίας. Προσφάτως, η ταινία επελέγη στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς φετσιβάλ μικρού μήκους του Λος Αντζελες (LA SHORTS FEST) που θεωρείται το μεγαλύτερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στον κόσμο.

Το φεστιβάλ που θα διεξαχθεί από τις 21 μέχρι τις 29 Ιουλίου στην λεωφόρο Σάνσετ στο δυτικό Χόλιγουντ, θεωρείται προάγγελος των Οσκαρ. Καθότι διαπιστευμένο απο την Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου, οι νικητές των βασικών κατηγοριών προκρίνονται για οσκαρική υποψηφιότητα.

Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι το φεστιβάλ κατέχει το ρεκόρ των 37 υποψηφιότητων για Οσκαρ μικρού μήκους με τις 12 από αυτές να παίρνουν το πολυπόθητο αγαλματίδιο.

Γενημένος πριν από 29 χρόνια στην Πετρούπολη της Αθήνας, ο Γιώργος Ζώης τελείωσε την σχολή εφαρμοσμένων μαθηματικών και φυσικών επιστημών του Μετσοβίου Πανεπιστημίου, έκανε την διπλωματική του στην αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παράλληλα σπούδασε πυρινική φυσική στον Δημόκριτο. Το κάλεσμα του σινεμά όμως ήταν αρκετό για να τον ωθήσει στην απόφαση να τα παρατήσει.

Στο πανεπιστήμιο έβλεπε διαρκώς ταινίες αλλά την μεγάλη "ζημιά" την έπαθε όταν έπιασε για πρώτη φορά High Definition. «Πήρα το μικρόβιο βλέποντας τον κόσμο μέσα από το βιζέρ» έχεο πει ο ίδιος. « Το γεγονός ότι μπορούσα να επιλέγω τι να βάζω και τι να αφήνω έξω μέσα από το δικό μου κάδρο ήταν για μένα αποκάλυψη.»

Οταν ο Ζώης άφησε την επιστήμη πήγε στην σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου (Udk) με υποτροφία του Ιδρύματος Γουλανδρή και υπό την ομπρέλα προστασίας του Κώστα Γαβρά. Αργότερα πήρε υποτροφία για το Nipkow Program του Βερολίνου όπου ολοκλήρωσε το πρώτο σενάριό του για μεγάλου μήκους ταινία. Στο Βερολίνο μαγεύθηκε από τον κόσμο του Θόδωρου Αγγελόπουλου στα γυρίσματα της «Σκόνης του χρόνου» στα οποία δούλεψε. Είχε δουλέψει και στην προετοιμασία της ίδιας ταινίας στην Αθήνα.

Το πρώτο σενάριό του ολοκληρώθηκε μεν στο Nipkow, όμως «μετά το ΔΝΤ τα πράγματα είναι λίγο περίεργα» όπως έχι πει στο Βήμα. «Οι παλιές ιδέες θεωρούνται πια παλαιομοδίτικιες...» Κανένα πρόβλημα. Ο Ζώης έγραψε καινούργιο παρακολουθώντας το πρόγραμμα σεμιναρίων MIF στη Νίσυρο και επίσης γύρισε το «Casus Belli».

Μετά την επίσημη πρεμιέρα στην Βενετία ,το άκρως επίκαιρο «Casus Belli» (όλη η κρίση της Ελλάδας μέσα σε 11') έχει κάνει σταθμούς στα σημαντικότερα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στον κόσμο: Ρότερνταμ, Κλερμόν Φεράν, Τόκιο, Βρυξέλλες, Κρακοβία, Παλμ Σπρινγκς, Μόναχο, Μεξικό κ.λπ. Εχει ήδη βραβευτεί με δυο βραβεία καλύτερης ταινίας στο εξωτερικό στα (στο Λάιντεν της Ολλανδίας και στο Ντουμπάι).

Επιπλέον έχει ήδη αγοραστεί από τηλεοπτικούς σταθμούς στην Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία με τα δικαιώματα προβολής να έχουν ήδη πωληθεί στο NBC ενώ τον περασμένο Μάιο προβλήθηκε στην Γαλλία από το Canal+ και στις αρχές Ιουλίου από το Universal Channel.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ