Εϊκε Μπατίστα: Πως ο 7ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου έχασε 30 δισ. δολάρια σε 2 χρόνια - iefimerida.gr

Εϊκε Μπατίστα: Πως ο 7ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου έχασε 30 δισ. δολάρια σε 2 χρόνια

Εϊκε Μπατίστα: Πως ο 7ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου έχασε 30 δισ. δολάρια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Βραζιλιάνος, πρώην πλέον, μεγιστάνας Εϊκε Μπατίστα, το 2012 φιγουράριζε στην 7η θέση της λίστας του περιοδικού Forbes, με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και «απειλούσε» τον μονίμως πρώτο, Κάρλος Σλιμ, πως θα τον ξεπεράσει.

Τα τελευταία δύο χρόνια, πάντως, η τεράστια περιουσία των 30 δισ. εξανεμίστηκε, το Forbes τον έσβησε από τη λίστα του και, πλέον, έχει μόνο 900 εκατομμύρια δολάρια ευρισκόμενος στις μεσαίες θέσεις της ιεραρχίας των πλουσίων.

Ο ίδιος ο 56χρονος επιχειρηματίας δήλωνε από εδώ και από εκεί ότι είναι «αυτοδημιούργητος» και τόνιζε ότι «για να πετύχει κάποιος χρειάζεται τόλμη και μεγαλομανία σε σωστές δόσεις».

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει η imerisia, βασίστηκε κυρίως στις πλάτες του «μπαμπά» με το όνομα του οποίου και την... καριέρα του ως υπουργού Δημοσίων Εργων της Βραζιλίας εκμεταλλεύτηκε για να στήσει την αυτοκρατορία του.

Ναυαρχίδα η πετρελαϊκή εταιρεία OGX που είχε τα δικαιώματα για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων που μπορούν να παράγουν, κατά δήλωση του Μπατίστα, τα επόμενα χρόνια έως και 11,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Με αυτές τις εκτιμήσεις και τις θρυλικές του παρουσιάσεις σε... Powerpoint (οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι είναι ο δεύτερος μετά τον Μπιλ Γκέιτς που κέρδισε τόσα λεφτά από το πρόγραμμα) έπεισε μια ομάδα επενδυτών, έστησε ένα ναυπηγείο που κατασκεύαζε τάνκερ, μια ενεργειακή εταιρία και μια εταιρία διαχείρισης λιμανιών.

Αυτή θα έχτιζε ένα νέο σούπερ-λιμάνι κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο όπου θα στεγάζονταν τα τάνκερ της OSX και θα διυλιζόταν το πετρέλαιο της OGX, και πάει λέγοντας... Οι επενδυτές πίστεψαν στο story αυτό και η EBX έφτασε να αποτιμάται στα 60 δισ. δολάρια.

Κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο

Το οικοδόμημα, ωστόσο, κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο όταν έγινε προφανές πως η παραγωγή πετρελαίου της OGX δεν θα μπορούσε με τίποτα να φτάσει σε αυτά τα νούμερα που διαφήμιζε ο Μπατίστα.

Οι επενδυτές, συνειδητοποιώντας την πραγματικότητα αυτή, εγκατέλειψαν κατά κύματα τις εταιρείες του Μπατίστα, η αξία των οποίων σχεδόν εκμηδενίστηκε. Ο ίδιος είχε δανειστεί πολλά δισεκατομμύρια από τις τράπεζες με ενέχυρο τις μετοχές των εταιρειών του για να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά του σχέδια την εποχή των παχιών αγελάδων και βρέθηκε βουτηγμένος σε χρέη που δεν μπορούσε πλέον να εξυπηρετήσει.

Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο η OGX έχει χρέη 4,6 δισ, δολάρια με τα ταμειακά της διαθέσιμα να βρίσκονται μόλις στα 326 εκατομμύρια δολάρια.

Τι επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα για τον Εϊκε Μπατίστα; Στην παρούσα φάση, δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να διατηρήσει στη ζωή τον όμιλό του, ακόμα και αν χάσει τον έλεγχό του. Δυο από τις εισηγμένες εταιρείες, η MPX και η LLX πωλήθηκαν σε ξένους επενδυτές (τη γερμανική Ε.ΟΝ και την αμερικανική EIG Global Energy αντίστοιχα). Ο ίδιος πουλά συνεχώς μετοχές της OGX και χρησιμοποιεί τα χρήματα για να μειώσει το χρέος του. Ακόμα και οι εχθροί του παραδέχονται ότι ο Μπατίστα έριξε σχεδόν όλα τα χρήματά του στις εταιρείες του κρατώντας ελάχιστα για τον εαυτό του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ