CINETROLL: Καμία αγωνία για τα Οσκαρ 2014; «Ολοι ξέρουν από τώρα, ποια ταινία θα το πάρει» γράφουν τα ξένα μέσα [βίντεο] - iefimerida.gr

CINETROLL: Καμία αγωνία για τα Οσκαρ 2014; «Ολοι ξέρουν από τώρα, ποια ταινία θα το πάρει» γράφουν τα ξένα μέσα [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ανυπόμονος Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τις 2 Μαρτίου και ανακαλύπτει από τώρα την ταινία που προβλήθηκε χτες στο φεστιβάλ του Τορόντο και κάνει τον κόσμο να παραμιλά και τους κριτικούς να τη θεωρούν φαβορί.

Η προγραμματισμένη ημερομηνία προβολής της στις ελληνικές αίθουσες είναι η 17η Οκτωβρίου. Ομως στις Η.Π.Α. που ανοίγει μια μέρα πριν προκαλεί ήδη κυριολεκτικά χαμό μετά την χτεσινή θριαμβευτική της προβολή στο σημαντικότερο για την αμερικάνικη ήπειρο (και όχι μόνο) κινηματογραφικό γεγονός του φθινοπώρου. Το διεθνές φεστιβάλ του Τορόντο στο Καναδά. Με τους κινηματογραφικούς ρεπόρτερ να αναφέρουν πως ολόκληρη η αίθουσα δε σταμάτησε να κλαίει στη διάρκεια της προβολής και οι θεατές αποχώρησαν σοκαρισμένοι.

Ο λόγος για το «12 Years a Slave» του πολυβραβευμένου αφροβρετανού εικαστικού και σκηνοθέτη, Στιβ Μακ Κουίν («Shame») που αυτή τη φορά ναι μεν αποφάσισε να «κολυμπήσει» σε πιο mainstream νερά από τις προηγούμενες ταινίες του, φαίνεται όμως ότι χτύπησε τζακ ποτ.

Οι κριτικοί όχι απλά το αποθεώνουν αλλά φτάνουν στο σημείο να θεωρούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσει όχι μόνο το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας αλλά και αυτό της σκηνοθεσίας (για πρώτη φορά στα χέρια ενός «έγχρωμου» δημιουργού») και του α αντρικού ρόλου. Για να μην μπερδεύεσαι, επειδή στα αμερικάνικα ΜΜΕ, τα Οσκαρ είναι κάτι σαν το ιερό δισκοπότηρο, δύσκολα θα έφτανε κάποιος αβασάνιστα σε αυτό το συμπέρασμα, 5 ολόκληρους μήνες πριν την απονομή.

Ειδικά όταν αυτός ο κάποιος γράφει σε ένα μέσο που θεωρείται από τους πιο έγκυρους σχολιαστές του χώρου, το Vulture από το περιοδικό New York. Kι όμως ο Κάιλ Μπιουκάναν που υπογράφει το άρθρο για την προβολή της ταινίας, δεν κρατάει ούτε καν μία πισινή παραληρώντας κυριολεκτικά και αναφέροντας μεταξύ άλλων μετά την προβολή της ταινίας στο Τορόντο: «Game Over...Mπορεί κάποια άλλη ταινία να ξεπεράσει το '12 Years of Slave'; Ας είμαστε ειλικρινείς. Όχι!!!. Καμία άλλη ταινία δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα της δουλείας με τέτοιο τρόπο από την εποχή της θρυλικής σειράς «Ρίζες». Ένας θρίαμβος σε όλα τα επίπεδα με την κάμερα του Μακουίν να μην κάνει ούτε ένα λάθος και αρκετούς ηθοποιούς να δίνουν μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας τους.» Ηθοποιοί όπως οι Μπραντ Πιτ, Μάικλ Φασμπέντερ, Μπενεντικτ Κάμπερμπατς, Πολ Τζιαμάτι και η πιτσιρίκα θαύμα των «Μυθικών Πλασμάτων του Νότου» Κβενζανί Γουάλις με πρωταγωνιστική εκρηκτική παρουσία τον Τσιβετέλ Εζιοφόρ.

«Το 'Αmistad' συναντάει τον Μαρκήσιο Ντε Σαντ με τα χαρακτηριστικά του ιδιοκτήτη σκλάβων Μάικλ Φασμπέντερ, ο οποίος βάζει τους σλάβους του να υποστούν περισσότερα βασανιστήρια κι από όσα είχε φανταστεί ο Μελ Γκίμπσον για τον Ιησού Χριστό» γράφει χαρακτηριστικά το Τhe Playlist ενώ στο ίδιο μήκος κύματος «σοκ και δέους» κινούνται όλες σχεδόν οι ανταποκρίσεις.

H ταινία αναφέρεται στην αληθινή ιστορία του Σόλομον Νόρθαπ, ενός αφροαμερικάνου που γεννήθηκε ελεύθερος στη Νέα Υόρκη πριν τον Εμφύλιο Πόλεμο. Μέχρι τη στιγμή που τον ναρκώνουν και τον πουλάνε σαν σκλάβο στη Λουιζιάνα στα χέρια ενός σαδιστή ιδιοκτήτη φυτείας.

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις 17 Οκτωβρίου, από την Odeon.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ