Κομμάτι από αρχαίο χιτώνα αποκάλυψε το λιώσιμο των πάγων της Νορβηγίας [εικόνα] - iefimerida.gr

Κομμάτι από αρχαίο χιτώνα αποκάλυψε το λιώσιμο των πάγων της Νορβηγίας [εικόνα]

Κομμάτι από αρχαίο χιτώνα αποκάλυψε το λιώσιμο των πάγων της Νορβηγίας [εικόνα]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κλιματική αλλαγή που οδηγεί στο σταδιακό λιώσιμο των πάγων στους πόλους της Γης ανησυχεί σοβαρά τους ερευνητές τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, πρόσφατα, μία απρόσμενη έκπληξη έφτασε στα χέρια των αρχαιολόγων, μετά το λιώσιμο ενός παγόβουνου στη Νορβηγία.

Πρόκειται για έναν χιτώνα, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα σε πολύ καλή κατάσταση κατά το λιώσιμο του παγετώνα «Norwegian Lendbreen» στα βουνά της Νορβηγίας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο χιτώνας αποτελείται από δυο υφάσματα, τα οποία φτιάχτηκαν από μαλλί αρνιού ή μαλλί ενήλικου προβάτου και χρονολογείται την περίοδο μεταξύ 230 και 390 μ.Χ. Το συγκεκριμένο εύρημα θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό καθώς ελάχιστοι χιτώνες έχουν διασωθεί από εκείνη την εποχή.

Οπως αναφέρει η Δρ. Μαριαν Βεντελερ από το Πανεπιστήμιο του Οσλο, «Ο χιτώνας του παγετώνα Lendbreen μας δίνει μια πρώτη εικόνα για τα ζεστά ρούχα που φορούσαν οι κυνηγοί στους πάγους της Σκανδιναβίας ψάχνοντας για ταράνδους. Δεν είχε κουμπιά ή δεσίματα αλλά ο κάτοχός του το φορούσε από το κεφάλι, όπως ακριβώς ένα φούτερ. Τα μπαλώματα δείχνουν ότι αυτό δεν ήταν το πρώτο στάδιο ζωής του χιτώνα. Στην πραγματικότητα ο κυνηγός που τον εγκατέλειψε πιθανότατα δεν ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης του»,

Εκτός από τον χιτώνα οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στον ίδιο παγετώνα Lendbreen βέλη και θραύσματα από τόξο ηλικίας 6.000 ετών, δηλαδή πολύ αρχαιότερα ευρήματα που χρονολογούνται από την Νεολιθική εποχή.

Κομμάτι από αρχαίο χιτώνα αποκάλυψε το λιώσιμο των πάγων της Νορβηγίας [εικόνα] | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ