Η Χρυσή Αυγή ανησυχεί την Ευρώπη: Η Liberation κάνει ρεπορτάζ για «τις παγίδες και τις επιθέσεις της» - iefimerida.gr

Η Χρυσή Αυγή ανησυχεί την Ευρώπη: Η Liberation κάνει ρεπορτάζ για «τις παγίδες και τις επιθέσεις της»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ένα ρεκόρ 17 εκατομμυρίων τουριστών φέτος, η Ελλάδα θα έπρεπε να αγαπάει τους ξένους, γράφει η ειδική απεσταλμένη της έγκριτης γαλλικής εφημερίδας Liberation στην Αθήνα.

«Ομως, μακριά από τις παραλίες και τα νησιά με τα άσπρα σπιτάκια με φόντο τη γαλάζια θάλασσα που προσελκύουν τους τουρίστες, κάποιοι άλλοι ξένοι ζουν με το φόβο στο πετσί τους» γράφει η Μaria Malagardis στο άρθρο της.

Οσοι έχουν την ατυχία να έχουν σκούρο δέρμα είναι οι στόχοι της Χρυσής Αυγής, του νεοναζιστικού κόμματος που μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή τον Ιούνιο 2012 με 18 βουλευτές, επισημαίνει.

Ο Μαμαντού Μπα τους συνάντησε στο δρόμο του δύο φορές. Αυτός ο 40χρονος από τη Νέα Γουινέα που εργάζεται σαν δύτης στην Ελλάδα λέει στην Liberation: «Τώρα ξέρω ότι με ψάχνουν. Εχουν εντοπίσει πού δουλεύω και αφού μου επιτέθηκαν ήδη μια φορά στις 22 Μαίου, τα ίδια άτομα τριγυρνούσαν γύρω από το τετράγωνο τον Ιούλιο. Είναι έξαλλοι γιατί την πρώτη φορά κατάφερα να ξεφύγω και να κρυφτώ».

Το σενάριο είναι πάντα το ίδιο, επισημαίνει η δημοσιογράφος: μια ομάδα νεαρών, ντυμένοι στα μαύρα και γεμάτοι τατουάζ, σταματάνε κάποιον ξένο που έχουν εντοπίσει και του φωνάζουν «Τι κάνεις εσύ ακόμη στην Ελλάδα;» ή απλά τον ρωτάνε από πού είναι. Αμέσως μετά τον σπάνε στο ξύλο. Στην περίπτωση του Μαμαντού Μπα ήταν εξοπλισμένοι με σιδερολοστούς.

Οι δύο πακιστανοί 18 και 20 ετών που υπέστησαν την ίδια μεταχείριση στις 13 Αυγούστου στο Ηράκλειο της Κρήτης μαχαιρώθηκαν επιπλέον. Ο μικρότερος χτυπήθηκε στην καρωτίδα.

Ορισμένες φορές οι ακτιβιστές της Χρυσής Αυγής παριστάνουν τους αστυνομικούς, γράφει η δημοσιογράφος και αναφέρεται στην διανομή τροφίμων που έκαναν μπροστά στα γραφεία του κόμματός τους στο Σταθμό Λαρίσης.

Ωστόσο, υπογραμμίζει, παρά τις επίσημες δηλώσεις καταδίκης, οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής μένουν ατιμώρητες ενώ οι δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια συχνά επιβεβαιώνουν το δημόσιο λόγο του ακροδεξιού κόμματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ