Οι καταστροφικές πλημμύρες θα διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με νέα έρευνα - iefimerida.gr

Οι καταστροφικές πλημμύρες θα διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι καταστροφικές πλημμύρες θα διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με νέα έρε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε την Πέμπτη η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) παρουσιάζει τις ανησυχητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα παγκόσμια καιρικά φαινόμενα, κάνοντας λόγο για συχνές πλημμύρες τόσο καταστροφικές όσο αυτή που ακολούθησε τον τυφώνα Σαντι το 2012.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα το 2012 και όπως αναφέρουν βρήκαν πειστικές αποδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλλε στην εκδήλωση τουλάχιστον των μισών εξ αυτών, όπως αναφέρει ο Τόμας Καρλ, διευθυντής του Κέντρου Κλιματικών δεδομένων της NOAA.

Το έγγραφο , το οποίο δημοσιεύθηκε στο Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας , συγκεντρώνει 19 μελέτες για 12 ξεχωριστά καιρικά φαινόμενα στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο το 2012 .

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς η κλιματική αλλαγή επηρέασε την ποσότητα των πλημμυρών που σημειώθηκαν λόγω του τυφώνα Σάντι. Οπως προέκυψε από την έρευνα, η αύξηση του επιπέδου της θάλασσας που προκαλείται από την αλλαγή του κλίματος διπλασιάζει την πιθανότητα των πλημμυρών.

Καύσωνες και κάποιες ισχυρές βροχοπτώσεις ήταν επίσης μεταξύ των καιρικών φαινομένων που θα μπορούσαν να συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος , σύμφωνα με τη μελέτη. Συγκεκριμένα, τα κύματα καύσωνα, που σημειώθηκαν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2012 προβλέπεται να τετραπλασιαστούν τώρα, λόγω της αλλαγής του κλίματος .

Παρόλο που υπάρχουν και άλλοι παράγοντες , όπως η φυσική μεταβλητότητα του κλίματος , η οποία μπορεί να προκαλέσει υψηλότερες θερμοκρασίες , οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο της ευθύνης για τις υψηλές θερμοκρασίες στις ανατολικές ΗΠΑ το Μάρτιο και τον Μάιο του 2012 είχαν ως αιτία την κλιματική αλλαγή.

Ισως ακόμη πιο σημαντικό , το κλίμα αύξησε την στάθμη της θάλασσας και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη φυσική καθίζηση του εδάφους , σημαίνει ότι ακόμη και μία μικρότερη , πιο αδύναμη καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει πλέον μεγαλύτερη ζημιά.

Η έκθεση αναφέρει σαφώς ότι παραμένει μια « προκλητική επιστήμη» η απόδοση οποιουδήποτε συγκεκριμένου ακραίου καιρικού φαινομένου στην κλιματική αλλαγή . Ακόμα και όταν ένα γεγονός μπορεί να συνδέεται με την κλιματική αλλαγή , υπάρχουν επίσης αρκετοί άλλοι παράγοντες- συμπεριλαμβανομένων των φυσικών διακυμάνσεων στις καιρικές συνθήκες και το κλίμα - που καθορίζουν τη συνολική σοβαρότητα και τις επιπτώσεις του καιρού .

«Είναι δύσκολο να πούμε ότι όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται χειρότερα», δήλωσε ο Τόμας Πίτερσον, επιστήμονας στο NOAA. «Αλλά η έκθεση προάγει την επιστημονική διαπίστωση ότι τουλάχιστον ορισμένα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζονται άμεσα από την κλιματική αλλαγή.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ