Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο ηφαίστειο του πλανήτη [εικόνα] - iefimerida.gr

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο ηφαίστειο του πλανήτη [εικόνα]

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο ηφαίστειο του πλανήτη [εικόνα]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ερευνητές ανακάλυψαν το μεγαλύτερο ηφαίστειο που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη Γη. Το Ταμού Μασίφ, όπως ονομάζεται, βρίσκεται στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού και είναι πολύ μεγαλύτερο ακόμα κι από το Μάουνα Λόα της Χαβάης, το προηγούμενο μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο.

Το Ταμού Μασίφ, ανήκει στην υποθαλάσσια οροσειρά Σάτσκι Ράιζ και βρίσκεται 1.500 χλμ. ανατολικά της Ιαπωνίας, έχει πλάτος 650 χιλιομέτρων, ύψος τεσσάρων χιλιομέτρων και όγκο 2,5 εκατ. κυβικών χιλιομέτρων, ενώ σε έκταση ξεπερνάει κατά 310.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το γιγάντιο ενεργό ηφαίστειο Μάουνα Λόα της Χαβάης.

Επίσης, εκτός από παγκόσμιο, τείνει να φτάσει και πανδιαστημικό ρεκόρ, αφού το Ταμού Μασίφ είναι μόλις 25% μικρότερο σε όγκο από το μεγαλύτερο ηφαίστειο του ηλιακού μας συστήματος, το «Όρος Όλυμπος» που βρίσκεται στον Αρη και έχει ύψος 22 χιλόμετρα.

Το γιγάντιο ηφαίστειο Ταμού Μασίφ ανακάλυψε μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωλογίας Ουίλιαμ Σάγκερ.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η τελευταία φορά που εξερράγη το Ταμού Μασίφ, χρονολογείται πριν από περίπου 140 έως 145 εκατομμύρια χρόνια, στη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου, αλλά από τότε παραμένει ανενεργό.

Ο εντοπισμός του ηφαιστείου έγινε από τη μελέτη των σεισμικών κυμάτων και την ανάλυση δειγμάτων λάβας, που συλλέχθηκαν από ερευνητικά πλοία κατά τα τελευταία χρόνια, ενώ ο Σάγκερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο μέλλον θα ανακαλυφθούν ακόμα μεγαλύτερα ηφαίστεια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, βόρεια των Νήσων του Σολομώντα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ