Ενας κυνηγός προκάλεσε την πυρκαγιά που κατέκαψε την Καλιφόρνια

Η γιγάντια πυρκαγιά που κατέκαψε το Εθνικό Πάρκο Γιοσεμιτ και τις γύρω περιοχές στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια, ξεκίνησε από ένα λάθος, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η υπηρεσία αναφέρει ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από μία μικρή εστία που άναψε παράνομα ένας κυνηγός στην περιοχή, ωστόσο όπως ανακοινώθηκε, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο συγκεκριμένος κυνηγός εμπλέκεται σε παράνομη καλλιέργεια ινδικής κάνναβης, την οποία αρχικά οι πυροσβέστες είχαν θεωρήσει ως πιθανή αιτία της φωτιάς .

Προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία σύλληψη και το όνομα του κυνηγού δεν έχει ανακοινωθεί, εν αναμονή περαιτέρω έρευνας, σύμφωνα με τη Δασική Υπηρεσία .

Η Δασική Υπηρεσία αναφέρει πώς η παράνομη φωτιά σε ένα απομακρυσμένο φαράγγι του Εθνικού Δάσους Stanislaus ξέφυγε από τον έλεγχο του κυνηγού στις 17 Αυγούστου. Λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς σε ολόκληρη την περιοχή , η Δασική Υπηρεσία είχε απαγορεύσει ρητά ,μία εβδομάδα πριν, να ανάβουν φωτιές στην περιοχή

«Δεν πρόκειται να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες, όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Ρέι Μούνει , εκπρόσωπος της Δασικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.

«Οι ερευνητές δεν θα ανακοινώσουν αν παραδόθηκε μόνος του ο κυνηγός ή οχι» αναφέρει ο Μούνει. «Οταν ολοκληρωθεί η έρευνα , το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα αποφασίσει τι θα ανακοινωθεί»

Η μεγάλη πυρκαγιά έκαψε περίπου 371 τετραγωνικά μίλια αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της Καλιφόρνια και η επιχείρηση κατάσβεσης κόστισε περισσότερα από 81 εκατομμύρια δολάρια.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι καταστράφηκαν 111 κτίρια , μεταξύ των οποίων και 11 σπίτια.

Η φωτιά έχει αναχαιτιστεί τώρα κατά 80%.

Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά στα χρονικά της Καλιφόρνιας προκλήθηκε το 2003 στον Εθνικό Δρυμό του Κλίβελαντ ανατολικά του Σαν Ντιέγκο , από έναν αρχάριο κυνηγό ελαφιών που χάθηκε και έβαλε φωτιά ως σήμα με την ελπίδα να διασωθεί .

Ο Σέρτζιο Μαρτίνεζ, καταδικάστηκε σε 960 ώρες κοινωφελούς εργασίας το 2005, ενώ η φωτιά που προκάλεσε έκαψε 430 τετραγωνικά μίλια , προκάλεσε 15 θανάτους και κατέστρεψε περισσότερα από 2.200 σπίτια .

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ