Ποιός φοβάται τα χρώματα στην Τουρκία; Το νέο κίνημα της Πλατείας Ταξίμ γεννήθηκε, βάφουν τα σκαλιά στα χρώματα του ουράνιου τόξου [εικόνες]

Μετά τη διαμαρτυρία του «Ορθιου Ανθρώπου» οι εξεγερμένοι της Πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη βρήκαν έναν νέο τρόπο διαμαρτυρίας απέναντι στον αυταρχισμό του Ταγίπ Ερντογάν: ζωγραφίζουν όλες τις σκάλες της Πόλης στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Τώρα στην Τουρκία υπάρχουν οι άνθρωποι που βάφουν. «Ζούμε σε μια χώρα όπου οι διαφορετικές φωνές δεν γίνονται ανεκτές. Εμείς λοιπόν ως αντίδραση αποφασίσαμε να βάψουμε όλες τις σκάλες στα χρώματα του ουράνιου τόξου» εξηγεί ο Ζενέπ, μέλος της ομάδας που βάφει τα σκαλιά γύρω από την πλατεία Ταξίμ στην εφημερίδα Liberation.

Ενας συνταξιούχος μηχανικός ηλικίας 64 ετών, ο Χουσείν Τσετινέλ, εφηύρε αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας στις 27 Αυγούστου βάφοντας τα σκαλιά ενός δρόμου που οδηγεί στην Πλατεία Ταξίμ.

Οι Αρχές αντέδρασαν άμεσα και ο δήμαρχος της συγκεκριμένης γειτονιάς αποφάσισε να ξαναβάψει λευκά τα σκαλοπάτια. Ωστόσο η πλειοψηφία των κατοίκων στηρίζει αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας και τα σκαλιά ξαναβάφτηκαν στα χρώματα του ουράνιου τόξου μερικές ώρες αργότερα H κίνηση αυτή χάρη στα social media έγινε αμέσως εθνικό ζήτημα.

Αμέσως σε 20 άλλες πόλεις άλλα άτομα ακολούθησαν το παράδειγμα των ζωγράφων της Ταξίμ, σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα Hurriyet. Η συζήτηση αναζωπυρώθηκε σε όλα τα ΜΜΕ. «Είναι φυσιολογικό να βάφει κάποιος επειδή του αρέσει το δημόσιο χώρο; Κι αν εγώ, για παράδειγμα, πάρω ένα πινέλο να βάψω το Μαυσωλείο του Ατατούρκ θα συμφωνούσατε;» διαμαρτύρεται στην συντηρητική εφημερίδα Star Ahmet Kekec ένας από τους αρθρογράφους που στηρίζει τον Ερντογάν.

«Ποιός φοβάται τα χρώματα; Κανείς! Εκτός από τους δικτάτορες...Μπορεί κάποιος να φοβάται το ουράνιο τόξο; Βλέπουν τα 7 χρώματα και νομίζουν ότι βλέπουν τον εχθρό...Ας τους κάνει ο καλός Θεός σοφότερους!» δηλώνει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής κόμματος της αντιπολίτευσης (CHR, σοσιαλιστικό κόμμα). Ο δήμαροχς του Καντίκοϊ, συνοικία της Κωνσταντινούπολης στην ασιατική πλευρά της πόλης εξέδωσε μήνυμα λέγοντας: «Οι κάτοικοι του Καντίκοϊ μπορούν να βάφουν τους δρόμους όπως θέλουν. Ελευθερία στα χρώματα!».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ