BBC: Οταν πελαργοί, σκίουροι και γύπες συλλαμβάνονται για κατασκοπία- Tα πειράματα που έκαναν οι ΗΠΑ και η Ρωσία με ζώα-πράκτορες

Σε διαρκή αγώνα για τον εντοπισμό κατασκόπων έχουν επιδοθεί οι αιγυπτιακές Αρχές, οι οποίες «συνέλαβαν» με την κατηγορία της παρακολούθησης, έναν ύποπτο...πελαργό.

Οπως αναφέρει το BBC, οι Αρχές της Αιγύπτου μπέρδεψαν την μεταλλική «αποδημητική ταυτότητα» που χρησιμοποιούν για τους πελαργούς οι φιλοζωικές οργανώσεις, για εξοπλισμό παρακολούθησης.

Ο «ύποπτος» πελαργός, δεν είναι το μόνο περιστατικό ζώου το οποίο κατηγορείται για κατασκοπία, καθώς όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα το 2011 οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνέλαβαν έναν γύπα, με την υποψία πως εκτελούσε αποστολές των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, την Μοσάντ.

Επίσης το 2010, για ένα κοπάδι από καρχαρίες το οποίο επιτέθηκε σε παραλίες της Αιγύπτου, είχε διατυπωθεί η θεωρία πως οι Ισραηλινοί καθοδηγούσαν τους καρχαρίες με μηχανήματα GPS που τους είχαν εμφυτεύσει. Χειρότερη τύχη είχαν 14 σκίουροι στο Ιράν, οι οποίοι συνελήφθησαν το 2007 σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Οι ιρανικές Αρχές, ανακοίνωσαν πως «οι δράστες συνελήφθησαν πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια».

Οσο εξωφρενική και εάν ακούγεται αυτή η θεωρία πάντως, δεν είναι εντελώς απίθανη, καθώς είναι γνωστό πως από το 1908 οι Γερμανοί τοποθετούσαν κάμερες στα περιστέρια για αεροφωτογραφίες. Οι ΗΠΑ, έχουν φυσικά προσπαθήσει και αυτές να στρατολογήσουν ζώα για κατασκοπία, ωστόσο δεν σημείωναν πάντα επιτυχίες: Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η CIA κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, μετά από διαρκή πειράματα έκανε εμφύτευση ακουστικού μηχανισμού μέσα σε μια γάτα. Το ακριβό πείραμα ωστόσο των 14 εκατ. δολαρίων, είχε άδοξο τέλος καθώς η γάτα δεν πρόλαβε να φτάσει στην πρεσβεία της Σοβιετικής Ενωσης στην Ουάσινγκτον. Ο λόγος; Την πάτησε ένα αυτοκίνητο.

Το δημοσίευμα κλείνει υποστηρίζοντας πως τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ, εκπαιδεύουν φώκιες και δελφίνια για να αναγνωρίζουν νάρκες και υποβρύχια. Ωστόσο σύμφωνα με το BBC οι γκάφες συνεχίζονται: «Τον Μάρτιο του 2013, ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας αναγκάστηκε να διαψεύσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία τρία στρατιωτικά δελφίνια το έσκασαν και κολυμπούσαν στη Μαύρη Θάλασσα για να κάνουν σεξ», αναφέρει το δημοσίευμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ