Αυτές είναι οι 5 καλύτερες ταινίες του Γούντι Αλεν [βίντεο] - iefimerida.gr

Αυτές είναι οι 5 καλύτερες ταινίες του Γούντι Αλεν [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Γούντι Αλεν, ο εφευρετικός σκηνοθέτης που κατάφερε να κάνει τις νευρώσεις τέχνη, μεταφέροντας τες μπροστά στην κάμερα με τον δικό του κωμικά μοναδικό τρόπο, επιστρέφει ξανά στο προσκήνιο με τη νέα του ταινία Blue Jasmine.

Ολες οι νευρώσεις του σκηνοθέτη, συμπυκνωμένες στην άνοδο και την κατάρρευση μίας ψυχαναγκαστικής γυναίκας που θαμπώθηκε από τα πλούτη και τη μεγάλη ζωή (πριν προσγειωθεί απότομα στην πραγματική) είναι το επίκεντρο της γλυκόπικρης καινούργιας ταινίας του Αλεν.

Η Θλιμμένη Γιασμίν ωστόσο, αποτελεί κλασσικό τύπο χαρακτήρα για τον σκηνοθέτη και μία καλή αφορμή να ανατρέξουμε σε μερικές από τις ταινίες που πραγματικά ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της 40χρονης καριέρας του.

Bananas (1971)
Η ταινία που κάνει εμφανές το stand-up-comedy παρελθόν του Γούντι Αλεν, όσο καμία άλλη. Στο Bananas, ο Φιλντινγκ Μέλις, ξεκινάει από έναν τρελό έρωτα και καταλήγει πρόεδρος ενός φανταστικού κράτους της Λατινικής Αμερικής. Ιδιαίτερη αξία έχουν οι σκηνές της εκπαίδευσης του αφού όχι μόνο ο Αλεν προσφέρει απλόχερα ατάκες και gags, αλλά παρουσιάζεται και ο Σιλβέστερ Σταλόνεο σε μια από τις πρώτες του εμφανίσεις στον κινηματογράφο.

Love and Death (1975)
Στη Ρωσία του 19ου αιώνα, ένας δειλός άντρας, ντροπή της πολεμόχαρης οικογένειας του, στρατολογείται δια της βίας μετά την εισβολή του Ναπολέοντα στην πατρίδα του και ανακηρύσσεται κατά λάθος ήρωας. Ερωτευμένος με μία αλλοπρόσαλλη κοπέλα και στη προσπάθεια του να σταματήσει τον πόλεμο καταλήγει μπερδεμένος σε ένα σχέδιο δολοφονίας του ίδιου του Ναπολέοντα, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Annie Hall (1977)
H ταινία ακολουθεί την γνωριμία, τον έρωτα και τον χωρισμό ενός τυπικού Νεοϋορκέζικου ζευγαριού, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και την ερωμένη του Νταιάν Κίτον. Ο Γούντι Αλεν βάζει για μία ακόμα φορά το προσωπικό στοιχείο και ένα κομμάτι του χαρακτήρα του και του πραγματικού εαυτού του στην ταινία.

MatchPoint (2005)
Μία από τις πρώτες (και ίσως πιο ποιοτικές) εμφανίσεις της Σκάρλετ Γιόχανσον στον κινηματογράφο. Η ταινία παρακολουθεί τον δάσκαλο τένις Κρις Γουίλτον, ο οποίος κάνει μαθήματα στην κόρη μίας εύπορης οικογένειας, την οποία τελικά και παντρεύεται. Με τον τρόπο αυτό εισχωρεί στον κόσμο της υψηλής κοινωνίας και βρίσκεται μπερδεμένος ανάμεσα σε δύο γυναίκες βλέποντας τις νέες φιλοδοξίες του να τον οδηγούν στα άκρα.

Whatever Works (2009)
Παρόλο που ο ίδιος ο Αλεν δεν παίζει στην ταινία, κατάφερε να παρουσιάσει σε αυτήν ένα ακόμη alter ego του το οποίο ενσαρκώνει ο Λαρι Ντέιβιντ. Στην ταινία Whatever Works, ο Μπόρις ένας πανέξυπνος αλλά γκρινιάρης και μισάνθρωπος πρώην καθηγητής Πανεπιστημίου, γνωρίζει τυχαία τη νεαρή Μέλοντι που το έχει σκάσει από το Μισισιπί, την φιλοξενεί προσωρινά στη Νέα Υόρκη και τελικά παντρεύονται. Όταν όμως η μητέρα της Μέλοντι, Μαριέτα, έρχεται να τους βρει στη Νέα Υόρκη, σοκάρεται από την επιλογή της κόρης της και προσπαθεί να της αλλάξει μυαλά, ενώ στην υπόθεση μπαίνει και η κωμικοτραγική φιγούρα του πατέρα που θέλει να τα ξαναβρει με τη μητέρα της Μέλοντι παρότι την είχε απατήσει με την καλύτερή της φίλη. Καθώς οι ερωτικοί σύντροφοι επαναπροσδιορίζουν τις ανάγκες τους, όλοι θα αναγκαστούν να γίνουν πιο ευέλικτοι και ρεαλιστές βρίσκοντας τελικά τρόπο να λειτουργήσει η κατάσταση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ