Διάσημα θαλάσσια εγχειρήματα -Οταν ο Λόρδος Βύρων διέσχισε κολυμπώντας τον Ελλήσποντο - iefimerida.gr

Διάσημα θαλάσσια εγχειρήματα -Οταν ο Λόρδος Βύρων διέσχισε κολυμπώντας τον Ελλήσποντο

Οταν ο Λόρδος Βύρων κολυμπούσε στον Ελλήσποντο: Διάσημα παράτολμα θαλάσσια εγχει
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η 64χρονη κολυμβήτρια Νταϊάνα Νιάντ έγινε η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να κολυμπήσει από την Κούβα μέχρι την Φλόριντα κάνοντας μία διαδρομή σχεδόν 53 ωρών.

Με αφορμή το παράτολμο αυτό εγχείρημα, το National Geographic θυμάται μερικά εξίσου παράτολμα κολυμβητικά κατορθώματα, με πρωταγωνιστές διάσημους, ή και λιγότερο διάσημους αθλητές, αλλά και διανοούμενους της εποχής τους.

3 Μαΐου 1810 : Ο Άγγλος ποιητής Λόρδος Βύρων και ένας αξιωματικός του βασιλικού ναυτικού ονόματι Γουίλιαμ Εκενχεντ διέσχισαν κολυμπώντας τον Ελλήσποντο , το στενό που χωρίζει την Ευρώπη και το τμήμα της Ασίας που βρίσκεται τώρα η Τουρκία . Παρά το γεγονός ότι η απόσταση που οι δύο άνδρες διένυσαν ήταν λιγότερο από ένα μίλι, τα ισχυρά ρεύματα τους ανάγκασε να κολυμπούν σχεδόν τέσσερα μίλια πριν φτάσουν στην ξηρά . Η ιδέα για το εγχείρημα ανήκε στον ρομαντικό Λόρδο Μπάϊρον, ο οποίες λέγεται ότι το έκανε για να τιμήσει τον Λέανδρο , το μυθικό Έλληνα που κολυμπούσε τα επικίνδυνα νερά κάθε νύχτα για να συναντηθεί με την ερωμένη του Ηρώ, στη μακρινή ακτή.

25 Αυγούστου 1875 :Ο 27χρονος Μάθιου Γουέμπ, βουτάει από στα παγωμένα νερά του Ντόβερ , στην Αγγλία , και άρχισε το κολύμπι μέχρι τη Γαλλία. 21 ώρες και 45 λεπτά αργότερα βρισκόταν στην ξηρά κοντά στο Καλαί , και ήταν ο πρώτος άνθρωπος που κολύμπησε τη Μάγχη χωρίς βοήθεια . Ήταν η δεύτερη προσπάθεια του να διασχίσει τη Μάγχη . Η πρώτη , δύο εβδομάδες νωρίτερα , έπρεπε να εγκαταλειφθεί λόγω κακοκαιρίας. Το εγχείρημα του αυτό τον έκανε παγκοσμίου φήμης κολυμβητή, ωστόσο είχε άδοξο τέλος, αφού πνίγηκε κυνηγώντας το χρηματικό έπαθλο των 12.000 δολαρίων όταν προσπάθησε να κολυμπήσει στις ρουφήχτρες κάτω από τους καταρράκτες του Νιαγάρα στις 24 Ιουλίου 1883.

6 Αυγούστου 1926 : Η 20χρονη κολυμβήτρια Γερτρούδη Εντερλι , όχι μόνο έγινε η πρώτη γυναίκα που κολύμπησε στο αγγλικό κανάλι , αλλά κατέρριψε και το ρεκόρ για τον ταχύτερο χρόνο από κάθε φύλο , κολυμπώντας από το Cap Gris Nez στη Γαλλία μέχρι το Kingsdown στην ακτή του Κεντ στην Αγγλία σε 14 ώρες και 39 λεπτά.

7 Αυγούστου 1987: Αφού είχε ήδη διασχίσει τη Μάγχη δύο φορές, το 1972 και το 1973, τα ύπουλα νερά του Cook Strait μεταξύ της Βόρειας Νέας Ζηλανδίας και των Νότιων νησιών το 1975 και τα Στενά του Μαγγελάνου στη Χιλή το 1976, ο Αμερικανός κολυμβητής Λιν Κοξ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κολύμπησε στον Βερίγγειο Πορθμό, το παγωμένο πέρασμα του νερού μεταξύ Αλάσκας και Σοβιετικής Ενωσης. Η θερμοκρασία στα νερά ήταν μόλις και μετά βίας πάνω από το μηδέν, περίπου 4 ° C και ο Κοξ κολύμπησε την απόσταση από το νησάκι Διομήδη στην Αλάσκα και τον μεγάλο Διομήδη στην ΕΣΣΔ (3,2 μίλια) σε 2 ώρες και 6 λεπτά και έγινε το πρώτο πρόσωπο που κολύμπησε από τις ΗΠΑ στην ΕΣΣΔ μέσα σε 48 χρόνια.

1 Ιουνίου 1998: Ο Αυστραλός κολυμβητής Σούζι Μαρόνι κολύμπησε στον ανοιχτό ωκεανό, διανύοντας 123 μιλίων εν μέσω θαλασσοταραχής ανάμεσα στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού και της Κούβας σε 38 ώρες και 33 λεπτά. Το προηγούμενο έτος, στην ηλικία των 22, ο Μαρόνι έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κολύμπησε από τη Φλόριντα μέχρι την Κούβα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ