CINETROLL: Η έκπληξη της χρονιάς: Πώς ο Αλμοδόβαρ έχασε το χολιγουντιανό του θρόνο (video) - iefimerida.gr

CINETROLL: Η έκπληξη της χρονιάς: Πώς ο Αλμοδόβαρ έχασε το χολιγουντιανό του θρόνο (video)

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O Tάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος παρατηρεί το απόλυτο φθινοπωρινό κινηματογραφικό φαινόμενο χωρίς όμως να είναι σίγουρος αν πρόκειται για καλό.

Δεν είναι δύσκολο πράγμα να έρθουν τα πάνω κάτω στη ζωή. Μάλλον το πιο εύκολο πράγμα είναι. Και προφανώς εκεί είναι και η μεγάλη πλάκα. Αν και για τον Πέντρο Αλμοδόβαρ, η συγκεκριμένη πλάκα, δεν έχει τόση πλάκα. Ειδικά από τη στιγμή που είδε να του κλέβει το θρόνο από το πουθενά, ένας εντελώς άγνωστος μεξικανός. Με μια ταινία από το πουθενά. Και αστρονομικές «εισπράξεις» στο αμερικάνικο box office για μια ισπανόφωνη ταινία από το πουθενά. Ξεπερνώντας όλα τα επιτεύγματα του κοσμαγάπητου Πέντρο ως η μεγαλύτερη ισπανόφωνη εμπορική επιτυχία όλων των εποχών στις Η.Π.Α. σπάζοντας όλα τα ρεκόρ.

Φαντάζομαι ότι κανείς σας δεν ήξερε το όνομα Γιουτζένιο Ντερμπέζ (ελπίζω να το προφέρω σωστά). Ούτε εγώ το ήξερα. Και σίγουρα κανείς δεν ήξερε μια μεξικάνικη δραμεντί με τον τίτλο «Instructions Not Included». Από το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, όλο το Χόλιγουντ μιλάει πλέον τόσο για τον Γιουτζένιο όσο και για την ταινία του αποκαλώντας τον «Τζιμ Κάρεϊ του Μεξικό». Για τον πολύ απλό λόγω του ότι κέρδισε την πέμπτη θέση του box office μιας χώρας που σχεδόν κανείς δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει ταινία με υπότιτλους. Χωρίς φεστιβαλικές διακρίσεις και χωρίς κριτικές περγαμηνές. Κάνοντας ένα εισπρακτικό «άνοιγμα» που μέσα σε ένα τετραήμερο ξεπέρασε τα μισά λεφτά που έβγαλε συνολικά σε αμερικάνικο έδαφος, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιτυχία του Αλμοδόβαρ, το «Volver».

Χωρίς καμία ουσιαστικά μεγάλη διαφημιστική καμπάνια και σε μόλις 347 αίθουσες. Οι αναλυτές μιλάνε για πραγματικό φαινόμενο το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό τόσο στην αύξηση του ποσοστού των λατινοαμερικάνων στις Η.Π.Α. όσο και στη χρήση από τους δημιουργούς της ταινίας, στα πλαίσια της προώθησης της, των social media.

Μολονότι η κριτική ανταπόκριση υπήρξε μικτή, οι θεατές φαίνονται στα σχετικά γκάλοπ, ενθουσιασμένοι από το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο σκηνοθετεί, πρωταγωνιστεί και συνυπογράφει σεναριακά ένας σταρ της μεξικάνικης τηλεόρασης. Με μια ανάλογη, τουλάχιστον «στα χαρτιά» σαπουνοπερική υπόθεση:

Εργένης πλεϊμπόι του Ακαπούλκο με πολλές κατακτήσεις στις τουρίστριες της περιοχής, δέχεται την ξαφνική επίσκεψη μιας παλιάς του γνωριμίας η οποία του παραδίδει «πακέτο» το αποτέλεσμα του εφήμερου έρωτα τους και εξαφανίζεται. Τα χρόνια περνούν, το μωρό εξελίσσεται σε ένα αξιολάτρευτο ξανθό γαλανομάτικο κοριτσάκι, και ο πατέρας με την κόρη μετακομίζουν στο Λος Άντζελες προσπαθώντας εις μάτην να εντοπίσουν τη μητέρα. Η οποία θα εμφανιστεί μόνη της μια μέρα μετά από καιρό, διεκδικώντας το παιδί που παράτησε.

Ναι, ομολογώ πως η παραπάνω περιγραφή του στόρι δεν είναι από τα καλύτερα «σημάδια» για την ποιότητα της ταινίας. Όμως τόσο η χωρίς προηγούμενο επιτυχία της, οι διαστάσεις που το θέμα του σουξέ της πήρε στα media αλλά και το παρακάτω απόσπασμα κριτικής από τους Los Angeles Times, ιντριγκάρουν για το τελικό αποτέλεσμα: «Μια γλυκιά, αστεία και καυστική κομεντί...Απευθύνεται κυρίως στο λατινόφωνο κοινό...Οι ερμηνείες είναι στιλιζαρισμένα καρτουνίστικες ενώ η «επιθετική» μουσική επένδυση «σπρώχνει» το μελοδραματικό στοιχείο του σεναρίου.»

Με όλα τα παραπάνω στοιχεία βέβαια, και την δεδομένη πρωτοφανή επιτυχία της προκύπτει σαν φινάλε – απάντηση στον τίτλο του άρθρου, το εξής ερώτημα: Είναι ο Αλμοδόβαρ που πρέπει να ανησυχεί, ή το σινεμά το ίδιο όσον αφορά το mainstream γούστο του; Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η πρώτη ταινία του τριημέρου που μας πέρασε στο αμερικάνικο box office, ήταν η 3D κινηματογράφηση - ξερατό της συναυλίας της νεανικής μπάντας ξερατό One Direction, με τίτλο «One Direction: Τhis is us».

Πιο αναλυτικά για το τριήμερο 30 Αυγούστου με 1 Σεπτεμβρίου, η πρώτη πεντάδα στο αμερικάνικο box office, διαμορφώθηκε ως εξής:

1.ONE DIRECTION, THIS IS US: 17 εκ. δολάρια

2.LEE DANIEL'S , THE BUTLER: 14,7 εκ. δολάρια (74 σύνολο)

3.OIKOΓΕΝΕΙΑ ΜΙΛΕΡ: 12,6 εκ. δολάρια (110 σύνολο)

4.ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ: 7,8 εκ. δολάρια (70,8 σύνολο)

5.INSTRUCTIONS NOT INCLUDED: 7,5 εκ. δολάρια

*** ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana Κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ