Το ΣΔΟΕ ελέγχει τα οικονομικά του ΛΑ.Ο.Σ. - Πήρε 1,8 εκατ. ευρώ για ερευνητικούς σκοπούς - iefimerida.gr

Το ΣΔΟΕ ελέγχει τα οικονομικά του ΛΑ.Ο.Σ. - Πήρε 1,8 εκατ. ευρώ για ερευνητικούς σκοπούς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εξέλιξη είναι έρευνα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για τα οικονομικά του ΛΑ.Ο.Σ και ειδικότερα τη διαχείριση των πόρων του Ινστιτούτου «Ίων Δραγούμης», σύμφωνα με απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη στη Βουλή.

Η έγγραφη απάντηση του υφυπουργού διαβιβάστηκε στο κοινοβούλιο μετά από σχετική ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνας Χρυσοβελώνη, όπου μεταξύ άλλων επικαλείτο καταγγελίες του πρώην προέδρου του Ινστιτούτου κ. Σαρατσιώτη, σύμφωνα με τις οποίες δεν αποδόθηκαν στο Ινστιτούτο οι εκταμιευθέντες πόροι του Δεκεμβρίου 2012, τους οποίες και εισέπραξε ο ΛΑΟΣ.

Η κ. Χρυσοβελώνη ζητούσε να ενημερωθεί αν έχει γίνει διαχειριστικός έλεγχος από το υπουργείο Οικονομικών οποτεδήποτε μέσα στην τελευταία δεκαετία, και γενικότερα από ποιόν ελέγχεται το εικονικό ή μη των εκλογικών δαπανών που δημοσιεύονται στο τεύχος Οικονομικών των Πολιτικών Κομμάτων της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

«Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας διενεργεί σχετική έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη», απάντησε λακωνικά υφυπουργός Οικονομικών, ενώ απάντηση ήρθε και από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη προς τον οποίο επίσης απευθυνόταν η ερώτηση.

Στο ερώτημα αν έχει ελεγχθεί πού πηγαίνει το δημόσιο χρήμα που εισέρρευσε στα ταμεία του ΛΑΟΣ, ο κ. Μιχελάκης σημειώνει ότι με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, ο οικονομικός - λογιστικός έλεγχος των πολιτικών κομμάτων δεν αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά της Επιτροπής της Βουλής.

Οπως μάλιστα αναφέρει, για την εκπλήρωση της αποστολής της, η Επιτροπή αναθέτει τη διενέργεια λογιστικής ή οικονομικής πραγματογνωμοσύνης ή άλλων ελεγκτικών πράξεων σε ορκωτούς ελεγκτές, οι οποίοι εξετάζουν λεπτομερώς τα βιβλία και τα παραστατικά των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών.

Ειδικά για την τακτική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς στα δικαιούχα πολιτικά κόμματα, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι με βάση τον νόμο, δόθηκε το 2012 σε τρεις τριμηνιαίες κατανομές ποσό συνολικού ύψους 23.160.000 ευρώ, εκ των οποίων 1.868.244,78 ευρώ που αντιστοιχούσαν στον ΛΑ.Ο.Σ..

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ