Top 10: Νεανικά κινήματα της Βρετανίας - iefimerida.gr

Top 10: Νεανικά κινήματα της Βρετανίας

Top 10: Νεανικά κινήματα της Βρετανίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O Wayne Hemingway, ιδρυτής της Red or Dead, διαλέγει τα δέκα αγαπημένα του κινήματα που γοήτευσαν την Βρετανία, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Από τους δανδήδες και τις flappers μέχρι τους teddy boys και τους ravers: εβδομήντα χρόνια μόδας, μουσικής και βρετανικού κουλ.

1. Δανδήδες και φλάπερς

Δεν είναι ξεκάθαρο αν στη δεκαετία του '20 η μόδα επηρέασε τη μουσική ή αν συνέβη το αντίστροφο. Το σίγουρο είναι πως οι νέοι άρχισαν να παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκο όσον αφορά στον τρόπο που ντύνονταν και την ίδια στιγμή η μουσική έγινε πιο έντονη ενώ οι χοροί σχεδόν ακροβατικοί. Οι γυναίκες κάπνιζαν δημόσια, έπιναν, μπορούσαν να διατηρούν σχέσεις όχι ιδιαίτερα δεσμευτικές και επιθυμούσαν να ντύνονται σύμφωνα με την μόδα. Οι δανδήδες από την άλλη είχαν εμμονή με κάθε τι εξωτικό και πιο συγκεκριμένα με τη μόδα που συνδύαζε αφρικανικά και ανατολίτικα στοιχεία, ακόμα και αναφορές στον πολιτισμό των Αζντέκων.

2. Teds

Οι teddy boys εμπνεύστηκαν το look τους από τους εξέχοντες καλλιτέχνες του '50 οι οποίοι έπαιζαν ένα καινούριο είδος μουσικής-το rock’n’roll. Ως υποκουλτούρα, οι teddy boys είχαν τη φήμη πως ήταν βίαιοι, προκαλούσαν φασαρίες, αντιμάχονταν τις αρχές και ξήλωναν καθίσματα σε συναυλίες. Κουμπωτά σακάκια, παντελόνια σωλήνες, λεπτές γραβάτες και χοντρόσολα παπούτσια (creepers) συνέθεταν το βασικό σύνολο. Για τα αντίστοιχα teddy girls δεν γνωρίζουμε πάρα πολλά. Είναι γνωστό πως φορούσαν πολύ τζήν, blazer και φούστες pencil.

3. Mods

Το κίνημα του μοντερνισμού στα τέλη του '50 και τις αρχές του '60 ήταν σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένο από την ιταλική μόδα. Η αύξηση της νεαρής εργασίας έφερε ανάλογη αύξηση στην νεαρή κατανάλωση. Οι συγκεντρώσεις των ομοιδεατών στα καφέ και στα κλαμπ ανέδειξαν μια καινούρια, καθωσπρέπη μόδα και μια εμμονή με R&B μπάντες της Αμερικής και βρετανικά συγκροτήματα επηρεασμένα από αυτές όπως οι Small Faces και οι The Who: τρίκουμπο σακάκι, μοχέρ κοστούμια, στρατιωτικά parka παλτά, μπλούζες Fred Perry, μπότες Hush Puppies και Vespa. Τα κορίτσια κάπρι παντελόνια και πολύ πολύ μακριές ψεύτικες βλεφαρίδες.

4. Skinheads

Στα μέσα της δεκαετίας του εξήντα η μόδα ήταν έντονα απηρεασμένη από τη ska μουσική. Το κίνημα των skinhead επηρεάστηκε από το στυλ των τζαμαικανών rude boys και ενδυματολογικά περιελάμβανε: παντελόνια σωλήνες, καρό πουκάμισα, άσπρα t-shirt, τιράντες, cherry red doc martens. To look υιοθετήθηκε αργότερα από φασιστικές και ρατσιστικές ομάδες στα τέλη του '70. Σήμερα έχει επανέλθει σαν ένα είδος “στολής” για αρκετά μέλη της γκέι κοινότητας.

5.Hippies

Το κίνημα των χίπις στα τέλη των 60s βασίστηκε στην ιδέα της απόρριψης κοινωνικά αποδεκτών τρόπων συμπεριφοράς και σε μια μορφή ευγενούς αναρχίας. Γυμνισμός, μεταχειρισμένα ρούχα σε συνδυασμό με παλιές στρατιωτικές στολές και έθνικ φορέματα. Η μουσική ήταν έντονα επηρεασμένη από τη folk και περιλάμβανε πολιτικά μηνύματα που υποστήριζαν την ειρήνη και την αγάπη.

6.Glam Rock

Ενώ η Αμερική σαγηνευόταν από το R&B στα τέλη του εβδομήντα, η Αγγλία έπαιρνε μέρος σε ένα μουσικό και οπτικό πείραμα. Το glam rock ήταν ένα θεατρικό, sexperimental δημιούργημα με ψηλές πλατφόρμες, φανταχτερό make up και κομμάτια που δοκίμασαν τις αντοχές πολλών γονέων.

7.Punk

Στο τελος του '70 το punk άλλαξε τα πάντα. Οι ακριβές δημιουργίες της Vivienne Westwood και του Malcom McLaren γέννησαν μια DIY επανάσταση που επέτρεψε σε μια ολόκληρη γενιά να εκφραστεί μέσω αυτοσχέδια κομμένων και βαμμένων μαλλιών, καλλιτεχνικά σκισμένων t-shirt, κοσμημάτων από παραμάνες, λουριά σκύλων και μεταχειρισμένων παντελονιών. Φωτοτυπημένα, διπλωμένα στο χέρι εξώφυλλα δίσκων και πόστερ που διαφήμιζαν μπάντες δημιουργικών ατόμων τα οποία πολλές φορές δεν είχαν καν διαλέξει μουσικό όργανο.

8. Goth

Παρόλο που οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης υποκουλτούρας ποικίλουν, το γκοθ είναι περισσότερο συνδεδεμένο με την εφηβική επανάσταση και το περιθώριο, μια πιο σκοτεινή εναλλακτική του punk. Τα δυο είδη ενώθηκαν στα τέλη του εβδομήντα με τους Damned του Dave Vanian και τους Bauhaus να φέρνουν τα χλωμά μάγουλα και τους μαύρους μανδύες στην σκηνή. Eyeliner και νεο-βικτωριανό στυλ πάντα σε μαύρο.

9. New Romantics

Οι new romantics ήταν ένας ενδυματολογικός γάμος μεταξύ του νεοκλασσικού και του glam rock. Καθιερώθηκε στα τέλη του '70 και εξελίχθηκε κατά τη δεκαετία του '80. Τα Scary Monsters του Bowie γοήτευσαν τη γενιά του punk και σχεδιαστές όπως η Sue Clowes και η Vivienne Westwood φόρεσαν φουσκωτές φούστες, balloon μανίκια και έντονα μοτίβα. Το Blitz Club του Λονδίνου έγινε συνώνυμο με τον πειραματισμό πάνω στην ανδρόγυνη, ελεύθερη σεξουαλικότητα και με το new wave.

10.Soul, disco, rave

Γνώρισα τη γυναίκα μου την Gerardine χορεύοντας soul κάπου στην νότια Αγγλία. Από τότε έχουμε χαρεί με διάφορα είδη μουσικής: η disco μας επέτρεψε να δείξουμε τον έντονο και φανταχτερό εαυτό μας, το funk να είμαστε underground, η jazz funk να δοκιμάσουμε περίπλοκα χορευτικά βήματα και η electro να το παίξουμε λίγο περίεργοι. Όταν εμφανίστηκε η acid house, τα ανατρεπτικά t-shirt και τα πολύχρωμα παπούτσια οδήγησαν την εταιρία μας, την Red or Dead στην επιτυχία. Το '90 η acid έγινε rave, τα παπούτσια αθλητικά και η σφυρίχτρα απέκτησε καινούριο status.

Πηγή: Guardian

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βρετανία goth punk flappers teds mods hippies skinhead rave glam new romantics
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ