Η ζώη στη Γη μπορεί να προέρχεται από τον Αρη σύμφωνα με νέα μελέτη - iefimerida.gr

Η ζώη στη Γη μπορεί να προέρχεται από τον Αρη σύμφωνα με νέα μελέτη

Η ζώη στη Γη θα μπορεί να προέρχεται από τον Αρη σύμφωνα με νέα μελέτη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πώς ακριβώς δημιουργήθηκε ζωή από την αρχέγονη χημεία της Γης, ωστόσο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι και ο Αρης είχε όλα τα στοιχεία για την ανάπτυξη ζωής, η οποία πιθανά να μεταφέρθηκε στη Γη.

Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Nature, μια ομάδα γεωλόγων και χημικών από το Πανεπιστήμιο του Λας Βέγκας, στη Νεβάδα εξηγούν ότι η αρχή της ζωής σε έναν πλανήτη έχει να κάνει με τα φωσφορικά άλατα, τα ανόργανα συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση του DNA, τις κυτταρικές μεμβράνες, και πολλά άλλα μέρη του σώματός μας.

Από την πρώιμη περίοδο της Γης, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, τα ορυκτά βρίσκονταν κρυμμένα σε βράχους οι οποίοι με το πέρασμα των χιλιετιών έλιωσαν από το νερό απελευθερώνοντας τα φωσφορικά άλατα στους ωκεανούς και δημιουργώντας τα δομικά στοιχεία της ζωής.

Όμως ο Άρης έχει ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο φωσφορικών αλάτων στα βράχια τους. Αυτά τα φωσφορικά άλατα, όπως ο μεριλιτης, δεν υπάρχουν στη Γη, παρά μόνο σε μετεωρίτες που έχουν έρθει από τον Άρη. Τα φωσφορικά άλατα του Αρη διαλύονται σε περίπου 45 φορές πιο γρήγορα από τα γήινα. Με άλλα λόγια, θα υπήρχε μια πολύ πιο ελεύθερη κίνηση φωσφορικών αλάτων στους ωκεανούς του πρώιμου Αρη.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές τα φωσφορικά άλατα θα ήταν πολύ πιο εύκολα διαθέσιμα για τα πρώτα είδη ζωής στον Άρη από ό, τι στη Γη, συμβάλλοντας στην ταχύτερη ανάπτυξη ζωής εκεί.

Κατά κάποιο τρόπο, θα ήταν σαφώς ευκολότερο να αναπτυχθεί ζωή στον Άρη από ό, τι θα στη Γη. Αυτό εγείρει το ερώτημα αν τελικά στην πραγματικότητα, η ζωή εξελίχθηκε πρώτα στον Άρη και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Γη με μετεωρίτες, όπως και τα άλατα.

Οι επιστήμονες που υποστηρίζουν την θεωρία της πανσπερμίας (ότι δηλαδή η ζωή ήρθε στη Γη από έναν άλλο κόσμο) πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα δομικά στοιχεία της ζωής να έφτασαν στη Γη μέσω των μετεωριτών από τον Αρη.

Μιλώντας στο New Scientist, η γεωλόγος Λίσα Γκρόσμαν, εξηγεί ότι υπάρχουν ακόμη αντικρουόμενες θεωρίες για το πώς η ζωή θα μπορούσε να έχει τις ρίζες της στον Αρη πριν τελικά έρθει στη Γη. Οσα περισσότερα μαθαίνουμε για τη γεωλογία του κόκκινου πλανήτη, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι οι συνθήκες ήταν ώριμες για να εξελιχθεί η ζωή στον πλανήτη. Το ερώτημα είναι τι ρόλκο έπαιξε πραγματικά το νερό σε αυτή τη θεωρία.

Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ερευνητές το ερώτημα της προέλευσης της ζωής έχει πολλές πτυχές, αφού ακόμα κι αν είμαστε σε θέση να απιβεβαιώσουμε ότι η ζωή ξεκίνησε από τον Άρη, δεν θα έχουμε απαντήσει στο θεμελιώδες ερώτημα του πώς τα άψυχα χημικά στοιχεία δημιουργούν ζωντανά κύτταρα, αφού η πρώιμη γεωχημεία του Αρη είναι εξίσου μυστηριώδης με την αντίστοιχη της Γης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ