Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οι πρυτάνεις για τη διαθεσιμότητα

Τη δικαστική οδό επέλεξαν οι πρυτάνεις προκειμένου να αποτρέψουν τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων. Στην 73η Σύνοδό τους, που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, αποφάσισαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Παράλληλα, δηλώνουν πως δεν θα απαντήσουν στο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο τους καλεί να υποδείξουν κάποιες κατηγορίες εργαζομένων που θα μπορούσαν να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Στο ψήφισμα τους οι Πρυτάνεις υπογράμμισαν πως κάθε είδους διαθεσιμότητα διοικητικού προσωπικού διακυβεύει τη δυνατότητα λειτουργίας των ΑΕΚ «στοχεύοντας έναν από τους πλέον ανταγωνιστικούς και παραγωγικούς θεσμούς της εθνικής ανάπτυξης, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Παράλληλα κάλεσαν όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να μην επιτρέψουν «τη διάλυση των Πανεπιστημίων» με κοινή τους δράση. «Η Σύνοδος επισημαίνει τις σημαντικές καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση της διοικητικής μεταρρύθμισης τους από το ΕΣΠΑ σε μια συγκυρία όπου ζητείται επιμόνως η διοικητική αναδιοργάνωση των Ιδρυμάτων», σημειώνουν στο ψήφισμα.

«Στη σημερινή συγκυρία που τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης είναι κοινά για το σύνολο των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος αποφάσισε να προχωρήσει στη θεσμική συγκρότησή της σε ενιαίο φορέα για να αντιμετωπίσει αποφασιστικότερα τα προβλήματα αυτά», αναφέρουν ακόμη.

Επίσης χαρακτήρισαν αδιέξοδες της αλλαγές που εισηγείται το υπουργείο Παιδείας στο νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο, ενώ υπογραμμίζουν την «ανάγκη διατήρησης της ενότητας όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας».

«Σε σχέση με τις επιχειρούμενες αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η Σύνοδος επισημαίνει ότι αν και βελτιώνουν την υπάρχουσα κατάσταση, παραμένουν προσανατολισμένες στην ίδια αδιέξοδη λογική που μετατρέπει τα Λύκεια σε εξεταστικά κέντρα και στερεί από τα ΑΕΙ κάθε δυνατότητα συμμετοχής στην επιλογή των υποψηφίων», δηλώνουν οι πρυτάνεις.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ