Αέριο Σαρίν: Το διαβολικό χημικό που φέρεται να χρησιμοποίησε ο Ασαντ και ο βασανιστικός θάνατος που προκαλεί

Ενα από τα πιο επικίνδυνα χημικά όπλα που έχουν περάσει ποτέ στην ιστορία, είναι το νευροτοξικό αέριο Σαρίν, το οποίο φέρεται να χρησιμοποίησε ο Μπασάρ Αλ Ασαντ στη Συρία. Ενα αέριο το οποίο επιφυλάσσει έναν βάρβαρο και φρικτό θάνατο σε όσους έλθουν σε επαφή μαζί του.

Το σαρίν, είναι μια οργανική ένωση του φωσφόρου και είναι άχρωμο και άγευστο, γεγονός που προσθέτει «πόντους» στην επικινδυνότητα του. Οπως αναφέρει το wikipedia, το σαρίν προσβάλλει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας την ενεργοποίηση των νεύρων των μυών.

Στη συνέχεια, το θύμα που έχει έρθει σε επαφή με το φονικό αυτό αέριο εμφανίζει μια σειρά βασανιστικών συμπτωμάτων, αφού πρώτα εμφανίζεται υπερδιέγερση, μετά κατάρρευση του σώματος και τότε αρχίζει το πραγματικό μαρτύριο: Η όραση θολώνει, εμφανίζεται αιμορραγία στη μύτη και αφροί από το στόμα, ενώ τέλος το θύμα παρουσιάζει έντονους σπασμούς μέχρι να πεθάνει από ασφυξία, ή καρδιακή προσβολή.

Το σαρίν ήταν ανάμεσα στους νευροτοξικούς παράγοντες που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση με χημικά όπλα στην κουρδική πόλη Χαλάπτζα στο Ιράκ και λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ιράν τον Μάρτιο του 1988. Υπολογίζεται ότι 5.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους, από αυτό το διαβολικό αέριο το οποίο εκτιμάται πως είναι 500 φορές πιο τοξικό από το κυάνιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ