Vice: Ελλάδα και Τουρκία συνεργάζονται για να εξαλείψουν τους πυρήνες αναρχικών αντιφρονούντων στο εσωτερικό τους - iefimerida.gr

Vice: Ελλάδα και Τουρκία συνεργάζονται για να εξαλείψουν τους πυρήνες αναρχικών αντιφρονούντων στο εσωτερικό τους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα "αποκαΐδια" που άφησαν πίσω τους οι μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη και αλλού, είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μαλακώσει τη στάση της απέναντι στα όποια φαινόμενα διαφωνίας προς την ασκούμενη πολιτική», αναφέρει δημοσίευμα του Γιάννη Μπαμπούλια στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Vice.

«Ωστόσο», γράφει ο Έλληνας δημοσιογράφος, «ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δεν περιορίστηκε απλά στο να σφίξει τα λουριά στους αντιφρονούντες που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, αλλά προχώρησε στην καταδίωξή τους στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στο Αιγαίο Πέλαγος, συνεπικουρούμενος από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως ισχυριστεί πως οι πρόσφατες αναταραχές στην Τουρκία είναι αποτέλεσμα ξένων συνωμοτικών δακτύλων με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής του. Κι ενώ οι περισσότεροι αναλυτές απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του ως παρανοϊκούς ή ως στρατηγικό τέχνασμα, εντελώς συμπτωματικά μέσα στον μήνα Αύγουστο οι ελληνικές λιμενικές αρχές προχώρησαν στην αναχαίτιση ενός σκάφους καθ' οδόν προς την Τουρκία, το οποίο μετέφερε όπλα, εκρηκτικές ύλες και σημαίες που έφεραν το έμβλημα της παράνομης τρομοκρατικής ομάδας DHKP/C. Πάνω στο σκάφος επέβαιναν δύο Έλληνες και δύο Τούρκοι υπήκοοι».

Το άρθρο επισημαίνει, επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, πως ο ένας από τους δύο Τούρκους επιβαίνοντες ήταν ο Hasan Biber, καταζητούμενος στην πατρίδα του για σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις υπό τη σημαία του DHKP/C, καθώς κι ένας από τους κύριους υπόπτους για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα το Μάρτιο, η μία στα κεντρικά του Κόμματος του Ερντογάν και η άλλη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Άγκυρα.

Επίσης, σημειώνεται πως ο ένας εκ των δύο Ελλήνων φέρεται να έχει διασυνδέσεις με πυρήνες αναρχικών της ελληνικής πρωτεύουσας, ενώ ο άλλος δηλώνει αθώος, ισχυριζόμενος πως πληρώθηκε 667.50 δολάρια για να οδηγήσει το σκάφος στην Τουρκία.

«Έκτοτε, το περιστατικό με το σκάφος έχει χρησιμοποιηθεί από την ΕΛ.ΑΣ ως πρόσχημα για να δικαιολογήσει εφόδους σε σπίτια σε διάφορες ελληνικές πόλεις όπου είναι γνωστό πως υπάρχουν θύλακες Ελλήνων αναρχικών και Τούρκων πολιτών. Πρόκειται για βολική δικαιολογία που ευνοεί την καταστολή των Τούρκων αντιφρονούντων που αναζητούν άσυλο στην Ελλάδα, αλλά και των εγχώριων αναρχικών. Και δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική αστυνομία αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας τη δουλειά της τουρκικής κυβέρνησης. Νωρίτερα φέτος, ο φερόμενος ως αντιφρονών Τούρκος Bulut Yayla απήχθη από την ελληνική μυστική αστυνομία και μεταφέρθηκε στην Τουρκία υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

[...] Οι παραδοσιακά ταραγμένες έως και εμπόλεμες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι πολύπλοκες και περίεργες. Πριν από μερικές εβδομάδες συνελήφθη στη Χίο ένας 72χρονος Γερμανός ως ύποπτος κατασκοπείας για λογαριασμό της Τουρκίας... Ωστόσο, οι δύο χώρες είναι έτοιμες να συνεργαστούν στο θέμα των αντιφρονούντων, καθώς κάτι τέτοιο ευνοεί και τους δύο: ο μεν Ερντογάν διότι έτσι νομιμοποιεί τη στάση του απέναντι στο κύμα διαδηλώσεων, δείχνοντας πως πίσω από αυτές ενεργούν υπογείως ξένοι δάκτυλοι, η δε Ελλάδα διότι έτσι αποκτά το δικαίωμα να υποστηρίξει πως οι ομάδες αναρχικών της συνδέονται με επικίνδυνους τρομοκράτες σαν εκείνους του DHKP/C».

Και το δημοσίευμα καταλήγει:

«Οι κυβερνήσεις αμφότερων των χωρών επιδεικνύουν εξαιρετικά παρανοϊκή συμπεριφορά, αναζητώντας διαρκώς αποδιοπομπαίους τράγους – μετανάστες, τρομοκράτες, ξένους πράκτορες – στους οποίους χρεώνουν την αποτυχία των οικονομικών και πολιτικών επιλογών τους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ