CINETROLL: Ο Τζον Τραβόλτα παραδίδει μαθήματα χορού στην Αντίπαρο την Πέμπτη 29 Αυγούστου - iefimerida.gr

CINETROLL: Ο Τζον Τραβόλτα παραδίδει μαθήματα χορού στην Αντίπαρο την Πέμπτη 29 Αυγούστου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος επιτίθεται ξανά, αποφασισμένος να μετατρέψει το μικρό κυκλαδίτικο κόσμημα σε ντίσκο πίστα και να κάνει τη Μανταλένα να πάθει «Πυρετό το Σαββατόβραδο».

Από το «άλλος με τη βάρκα μας» που φώναζε η Αλίκη στη γυρισμένη στην Αντίπαρο Μανταλένα, στο «άλλος με τη ντισκομπάλα μας» που θα ακουστεί την Πέμπτη το βράδυ, το θαυματονήσι δεν έχει σταματήσει με πολλούς τρόπους να φλερτάρει συνεχώς στο πέρασμα του χρόνου με το σινεμά και τους μύθους του.

Μια μικρή δαντελωτή γη καλοκαιρινών ονείρων που χορεύει εδώ και αιώνες τη δική της κυκλαδίτικη εκδοχή της ντίσκο στον ήλιο του Αιγαίου συνεχίζει να κάνει πάρτι (όταν οι υπόλοιποι έχουν αποσυρθεί με πρόωρη φθινοπωρινή βιασύνη) και να εύχεται «καλό καλοκαίρι» με το απόλυτο disco event.

Μια ειδική, δωρεάν προβολή της ταινίας ορόσημο για την disco κουλτούρα, «Saturday Night Fever» στις 22.00 στο cine Ωλίαρος. Και ένα ανελέητο disco party αμέσως μετά στο The Smile Company.

Mε τη μουσική τρομοκρατική τριανδρία των George Bistikas, Socrates και WhoamΙ, υπεύθυνους για τις πιο εκλεκτικές και αναπάντεχες μουσικοχορευτικές συνουσίες όλου του φετινού καλοκαιριού στο νησί, αποφασισμένους να μετατρέψουν τα decks σε σεσουάρ στρωσίματος disco μαλλιού και τη νύχτα σε στρασάτο χρονοδιαστημόπλοιο με βάτα.

Μία από τις καλύτερες ταινίες του 1977 σύμφωνα με τους περισσότερους κριτικούς, το σκηνοθετημένο από τονΤζον Μπάνταμ «Saturday Night Fever» συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αποτελεί την απόλυτη κινηματογραφική χρονοκάψουλα της disco εποχής. Και την ταινία που συνδέθηκε όσο λίγες με τον χαρισματικό (και υποψήφιο για Όσκαρ ερμηνείας) πρωταγωνιστή της: Τον Τζον Τραβόλτα.

Από το θρυλικό soundtrack και τα τραγούδια των Bee Gees, μέχρι την «χορευτική στολή» και τις κινήσεις του πρωταγωνιστικού ήρωα Τόνι Μανέρο, λίγες είναι οι ταινίες που έχουν αφήσει τόσο ανεξίτηλο το στίγμα τους στην pop κουλτούρα και στην ουσία έχουν δημιουργήσει ένα φαινόμενο όπως αυτό της εξάπλωσης της disco μουσικής.

Τεράστια εισπρακτική επιτυχία στην εποχή του, το «Saturday Night Fever» παρακολουθεί την καθημερινότητα και τις σαββατιάτικες αποδράσεις ενός 19χρονου από το Μπρούκλιν. Αντιμέτωπος με την «ταπεινή» καθημερινότητα της μικροαστικής του καταγωγής, και το αδιέξοδο μέλλον, ο Τόνι Μανέρο ζει μόνο για ένα πράγμα: Τη μετατροπή του σε βασιλιά της πίστας το βράδυ του Σαββάτου. Ένας επερχόμενος διαγωνισμός χορού, είναι γι αυτόν ισοδύναμο με το φαντασιακό εισιτήριο που θα τον βοηθήσει (;) να αποδράσει από τον αποπνικτικό μικρόκοσμο στον οποίο μεγάλωσε σε αυτόν που ονειρεύεται. Έναν κόσμο χωρίς αύριο, φτιαγμένο από ξεχασμένα όνειρα, εφήμερες σχέσεις, ρατσισμό και συμμορίες.

Ο ανώριμος και επιφανειακός Τόνι Μανέρο που ονειρεύεται την πλούσια ζωή στην άλλη άκρη του ποταμού, θα γίνει χορευτικό ζευγάρι με την ταλαντούχα Ανέτ για το διαγωνισμό. Όμως η πορεία του μέχρι εκεί και ακόμα περισσότερο, μετά από κει, πρόκειται να είναι μια «ιδρωμένη» και αρκετά βίαιη πορεία συνειδητοποίησης και ενηλικίωσης.

Εκεί ακριβώς είναι που βρίσκεται η ιδιαίτερη μαγεία του «Saturday Night Fever». Αυτή που το κάνει να ξεχωρίζει με διαφορά από όλες τις προσπάθειες για κάτι ανάλογο. Χρησιμοποιώντας τη φόρμα της νεανικής μουσικοχορευτικής ταινίας, το «Saturday Night Fever» χάρη σε ένα εξαιρετικά καλογραμμένο σενάριο και την χαρισματική παρουσία του Τζον Τραβόλτα καταφέρνει να μετατραπεί σε κάτι πολύ πιο σύνθετο και κινηματογραφικά απολαυστικό. «Εγκλωβίζει» στα καρέ του μια ιστορική πλέον έκφραση της ποπ κουλτούρας, την ώρα που τη χρησιμοποιεί για να εξελιχθεί σαν ταινία σε ένα ψηφιδωτό κοινωνικής καταγραφής. Ισορροπώντας με μοναδική ποιότητα ανάμεσα στον ανάλαφρο μουσικοχορευτικό του χαρακτήρα, το ρομάντζο και την ψυχογραφική, δραματική στιβαρότητα.

Όχι τυχαία, μία από τις πιο δύσκολες κινηματογραφικούς κριτικούς, η θρυλική Πολίν Καέλ, έχει γράψει για την ταινία: «...περιέχει μερικές από τις πιο υπνωτιστικά όμορφες σκηνές ποπ χορού που έχουν κινηματογραφηθεί ποτέ...Η ανάγκη να κινηθείς, να χορέψεις και να είσαι αυτός που θέλεις να είσαι. Ο χορός σαν μια νιρβάνα. Όταν η μουσική σταματάει, ξαναγίνεσαι «ένας απ' όλους»

Το 2010, η Εθνική Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου των Η.Π.Α. αποφάσισε την ψηφιακή διατήρηση του «Saturday Night Fever» ως μια ταινία ιδιαίτερης πολιτιστικής, ιστορικής ή αισθητικής σημασίας.

Stay alive, στην Αντίπαρο, για μια μοναδική disco party νύχτα με τα αστέρια να είναι η δική σου ντισκομπάλα. Και το μόνο σου όριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ