Σχέδιο ψηφίσματος για την επέμβαση στη Συρία καταθέτει η Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας - iefimerida.gr

Σχέδιο ψηφίσματος για την επέμβαση στη Συρία καταθέτει η Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα καταδικάζει τις επιθέσεις από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία και θα δίνει το «πράσινο φως» για τη λήψη όλων των «απαραίτητων μέτρων» για την προστασία των αμάχων από τα χημικά όπλα, θα υποβάλει σήμερα η Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Βρετανία ετοίμασε ψήφισμα που καταδικάζει την επίθεση με χημικά όπλα από τον Άσαντ, προβλέποντας τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των αμάχων» αναφέρει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε μήνυμά του στο twitter.

«Πάντοτε λέγαμε ότι θέλουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ανταποκριθεί στις ευθύνες του όσον αφορά το ζήτημα της Συρίας. Σήμερα (τα μέλη του Σ.Α.) έχουν την ευκαιρία να το πράξουν», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κάμερον το σχέδιο ψηφίσματος θα κατατεθεί αργότερα σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε απηύθυνε έκκληση σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαίτερα στη Ρωσία, να στηρίξουν το σχέδιο απόφασης για τη Συρία.

Νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι υπογράμμισε ότι για οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, θα πρέπει πρώτα να έχει προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Το Διεθνές Δίκαιο είναι σαφές: Για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης πρέπει να υπάρχει πρώτα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό λέει το Διεθνές Δίκαιο», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Ο Μπραχίμι σημείωσε πως δεν πρόκειται για μία απόφαση που θα τη λάβει εύκολα ο πρόεδρος Ομπάμα. «Δεν ξέρω τι θα αποφασίσουν, το Διεθνές Δίκαιο πάντως είναι σαφές» επανέλαβε.

Όσλο: «Όχι» σε επέμβαση χωρίς απόφαση του ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ προειδοποίηση κατά μίας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία χωρίς σχετική απόφαση του ΟΗΕ, έστειλε η Νορβηγία, μία μέρα μετά το ξεκάθαρο «όχι» της Ιταλίας.

«Ανησυχώ βαθιά για τα σήματα που στέλνονται για προσφυγή στη στρατιωτική ισχύ χωρίς αυτή να βασίζεται στον ΟΗΕ», δήλωσε ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρτ Άιντε στον ιστότοπο της εφημερίδας Verdens Gang (VG).

«Θέλω να προειδοποιήσω εναντίον των εικασιών που διατυπώνονται δημόσια για ένα τέτοιο σενάριο», πρόσθεσε, καθώς αυτό μπορεί να δώσει ψεύτικες ελπίδες στον πληθυσμό της Συρίας ότι επίκειται μια επέμβαση και κινδυνεύουμε με τις δηλώσεις μας να βρεθούμε σ' ένα αδιέξοδο», δήλωσε.

Αν δεν υπάρχει εντολή του ΟΗΕ, αποκλείεται η συμμετοχή της Νορβηγίας σε πλήγματα εναντίον της Συρίας, υπογράμμισε ο νορβηγός υπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ