Oι γιατροί στον εισαγγελέα: Δώστε τα ονόματα των επίορκων - iefimerida.gr

Oι γιατροί στον εισαγγελέα: Δώστε τα ονόματα των επίορκων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών προσέφυγε ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα πλήρη στοιχεία της έκθεσης για τους γιατρούς που συμμετείχαν σε σκάνδαλα χρηματισμού και την καταλήστευση του ΕΟΠΥΥ.

Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη γίνεται «με βάση τους καταστατικούς σκοπούς του για τη μέριμνα για τη διατήρηση της επιστημονικής και ηθικής ικανότητας του ιατρικού σώματος αλλά και προκειμένου να σταματήσει επιτέλους η διαπόμπευση και στοχοποίηση ολόκληρου του ιατρικού σώματος», όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας έκανε δεκτή την αίτηση του ΙΣΑ και την διαβίβασε τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου ο ΙΣΑ να λάβει γνώση τυχόν στοιχείων που αφορούν συνταγογράφηση ιατρών μελών του στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του για τον πειθαρχικό έλεγχο των μελών του.

«Τώρα ίσως περισσότερο από ποτέ, ένα ολόκληρο σώμα δεν μπορεί να στοχοποιείται, ... η «αυτοκάθαρση» είναι ο καλύτερος μηχανισμός διαφύλαξης του κύρους των ιατρών», συνεχίζει ο ΙΣΑ που αναμένει «συγκεκριμένα ονόματα», ενώ έχει ζητήσει και συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη την Πέμπτη 29/8/2013.

To σκάνδαλο γιατρών και εταιρειών εις βάρος του ΕΟΠΥΥ

Ξεπερνά κάθε φαντασία το πάρτι που είχαν στήσει γιατροί και φαρμακευτικές εταιρείες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων του. Τα στατιστικά στοιχεία συνταγογράφησης καταδεικνύουν μια συγκλονιστική δαπάνη, η οποία οδήγησε τον Οργανισμό στο σημερινό «ναυάγιο».

Ο ΕΟΠΥΥ εμφανίζει κάθε μήνα έλλειμμα 100 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αντεπεξέλθει έναντι των ασφαλισμένων και των παρόχων. Για το 2012 και το 2013, οφείλει περισσότερα από 500 εκατομμύρια, ενώ τα παλαιά του χρέη ανέρχονται στο 1,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, το 20% των δαπανών του ΕΟΠΥΥ αφορά διαφθορά. Η εκτίμηση δεν είναι τυχαία και προκύπτει με σαφή τρόπο από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του.

Το «Εθνος της Κυριακής» αποκάλυψε ενδεικτικές περιπτώσεις, οι οποίες αφορούν όλη τη χώρα και δείχνουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Γιατροί - ασφαλισμένοι - φαρμακοποιοί - εταιρείες φαίνεται πως έχουν στήσει ένα «μεγάλο κόλπο», το οποίο απομυζά τον Οργανισμό.

Οι εμπλεκόμενοι γιατροί θα υποβληθούν σε «ακτινογραφία» από τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, ενώ θα γίνει και έλεγχος φορολογικών στοιχείων, στις περιπτώσεις που προκύπτουν αδικαιολόγητες υπερβάσεις στη συνταγογράφηση.

Υπόγειες συναλλαγές


Το σύστημα συνταγογράφησης στην Ελλάδα αφήνει ανοικτούς διαύλους υπόγειας συνεργασίας γιατρών - φαρμακευτικών εταιρειών. Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει στον ασθενή του συγκεκριμένο σκεύασμα, αναγράφοντας την εμπορική του ονομασία στη συνταγή.

Το παράδοξο είναι ότι ο νόμος 4093/2012 υποχρεώνει τους Ελληνες γιατρούς να συνταγογραφούν με τη δραστική ουσία, σε ποσοστό 85%. Οι περισσότεροι όμως αναγράφουν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τη δραστική και στο βιβλιάριο του ασθενούς το εμπορικό όνομα!

Τη στρέβλωση αυτή επιχείρησε να αντιμετωπίσει εγκύκλιος που εξέδωσε την περασμένη Τρίτη ο ΕΟΠΥΥ, στην οποία αναφερόταν ότι η συμπεριφορά αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο. Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού, μάλιστα, προειδοποίησαν ότι θα αφαιρείται το δικαίωμα συνταγογράφησης σε όσους συνεχίσουν να «γράφουν» εμπορικές ονομασίες.

Είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη ότι η συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία κοστίζει περισσότερο στο σύστημα και δημιουργεί υπόνοιες για σχέσεις γιατρών - εταιρειών.

Το προεδρείο της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ) έστειλε στον υπουργό επιστολή, αναφέροντας ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των ιατρών να κάνουν διάγνωση και να επιλέγουν το φάρμακο που θα χορηγούν στους ασθενείς τους.

Θα μπει κόσμος στη φυλακή -Φέρτε πίσω τα κλεμμένα

Την δήλωση έκανε ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ημερησία αναφερόμενος σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που θησαυρίζουν μέσω της υπερσυνταγογράφησης και σε προμηθευτές του ΕΣΥ .

Ο υπουργός κάλεσε τους παραβάτες να επιστρέψουν μόνοι τους όσο μπορούν γρηγορότερα τα χρήματα, δεσμεύεται για ευνοϊκή μεταχείριση και υπογραμμίζει πως ο έλεγχος που θα γίνει στους γιατρούς θα είναι αναδρομικός και θα αφορά συνταγές από την πρώτη ημέρα που υπάρχει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

«Σε δεύτερη φάση θα ζητήσουμε από τις φορολογικές αρχές τον έλεγχο, μέσω ΣΔΟΕ, όλων όσοι προμήθευσαν τα νοσοκομεία και ενδελεχή έλεγχο για τους προμηθευτές του ΕΣΥ», είπε ο κ. Γεωργιάδης και υπογράμισε πως όποιος έχει συμμετάσχει σε «φαγοπότι» θα δεσμεύεται η περιουσία του και θα επιστρέφονται τα χρήματα στον Έλληνα φορολογούμενο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ