Ο διαδηλωτής- άγαλμα της πλατείας Ταξίμ βραβεύεται ως σύμβολο ειρηνικής αντίστασης - iefimerida.gr

Ο διαδηλωτής- άγαλμα της πλατείας Ταξίμ βραβεύεται ως σύμβολο ειρηνικής αντίστασης

Ο διαδηλωτής- άγαλμα της πλατείας Ταξίμ βραβεύεται ως σύμβολο ειρηνικής αντίστασ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την πιο απλή κίνηση, έγινε σύμβολο των κινητοποιήσεων στην Τουρκία στις αρχές του καλοκαιριού. Ο Ερντέμ Γκιουντούζ έγινε ο «διαδηλωτής- άγαλμα», ο άνδρας που με τον σιωπηλό του τρόπο «φώναξε» για τα όσα είχαν συμβεί στην Κωνσταντινούπολη. Τώρα ο 34χρονος Τούρκος θα τιμηθεί με ένα σημαντικό βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως σύμβολο ειρηνικής αντίστασης.

Ο χορευτής και χορογράφος έγινε γνωστός όταν αποφάσισε να σταθεί ακίνητος για ώρες, με σταθερό το βλέμμα, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Ξεκίνησε αυτή την πρωτότυπη διαμαρτυρία στις 17 Ιουνίου, δύο ημέρες έπειτα από τη βίαιη εκκένωση του πάρκου Γκεζί από τους διαδηλωτές.

Για την κίνησή του αυτή, που βρήκε πολλούς μιμητές, αποφάσισαν να τον τιμήσουν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι με το βραβείο Μέσων Ενημέρωσης Μ100. Ο 34χρονος θα τιμηθεί για «τη θαρραλέα δέσμευσή του υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και των δικαιωμάτων του ανθρώπου», όπως ανακοίνωσε η επιτροπή που απονέμει το βραβείο. «Με την σιωπηλή του διαμαρτυρία έγινε το σύμβολο της ειρηνικής αντίστασης και δημιούργησε μια σχολή σε όλον τον κόσμο», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση.

Το βραβείο θα απονεμηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου στο Πότσνταμ, έπειτα από ένα διεθνές συνέδριο για τα ΜΜΕ. «Φέτος εστάλη επίσης ένα σαφές μήνυμα, ότι η ειρηνική και μη βίαιη αντίσταση λειτουργεί», σχολίασε επίσης ο πρόεδρος της επιτροπής Γιαν Γιάκομπς σε ανακοίνωσή του. «Το όπλο του ονομάζεται δημιουργικότητα. Βασικά του γνωρίσματα είναι το θάρρος και η καρτερία», συμπλήρωσε.

Πέρυσι τιμήθηκε με το βραβείο αυτό ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Μεταξύ άλλων με το βραβείο αυτό έχει τιμηθεί ο Δανός σκιτσογράφος Κουρτ Βέστεργκορντ, ο οποίος είχε σχεδιάζει αμφιλεγόμενα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, αλλά και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», Μπερνάρ Κουσνέρ.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ