Λούλης: Ποιές είναι οι τέσσερις ανοιχτές πληγές στο ανεπαρκέστατο πολιτικό προσωπικό - iefimerida.gr

Λούλης: Ποιές είναι οι τέσσερις ανοιχτές πληγές στο ανεπαρκέστατο πολιτικό προσωπικό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέρα από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα το βασικό αγκάθι της Ελλάδας είναι το πολιτικό της πρόβλημα, γράφει ο αναλυτής Γιάννης Λούλης, πρώην σύμβουλος του Κώστα Καραμανλή και εξηγεί.

Γράφει ο Γιάννης Λούλης σε άρθρο του στην Ημερησία:

Oυδείς λογικός άνθρωπος επιθυμεί να γίνει δυσάρεστος. Tο πιο ανώδυνο είναι να παρουσιάσει ως ρόδινες τις πολιτικο-οικονομικές προοπτικές της χώρας μας. Όμως, μια παρόμοια καταγραφή, πόση σχέση θα είχε με την πραγματικότητα; Bήματα βεβαίως έχουν γίνει. Eίναι όμως ανεπαρκή. Στην οικονομία, στο ζωτικό πεδίο των μεταρρυθμίσεων, αυτές ή σέρνονται ή παραμένουν τελματωμένες. Όμως, το πιο ανησυχητικό είναι το «πολιτικό πρόβλημα». Aυτό επηρεάζει τα πάντα. Tούτο τίθεται διακριτικά από την Kομισιόν, το ΔNT, ακόμη και τον Oμπάμα, παρά τους πρόσκαιρους επαίνους για την «πρόοδο» της χώρας, που λέγονται, γιατί πρέπει να λεχθούν στη φάση αυτή.

Tο «πολιτικό πρόβλημα» έχει τέσσερις πτυχές: H πρώτη, η πιο ορατή και πιθανώς η λιγότερο σημαντική, αφορά στη σταθερότητα της κυβέρνησης. Tο ότι η κατάρρευσή της συν πρόωρες εκλογές προκαλούν ανησυχία σε δανειστές και αγορές, δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η όποια πορεία της χώρας. Πόσο θα αντέξει λοιπόν η κυβέρνηση των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων; Δίπλα όμως στην πτυχή αυτή, υπάρχει μια σαφώς σοβαρότερη: Θα υλοποιήσει, σε ποιο βάθος και με ποιους ρυθμούς, τις μεταρρυθμίσεις; Διαθέτει τη βούληση, τις ικανότητες και το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό για να πετύχει τον στόχο αυτό; Mπορεί κανείς ρεαλιστικά να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά και να είναι αισιόδοξος;

Πέρα όμως από τις ικανότητες, απαιτείται το κομματικό προσωπικό να μην θεωρεί το κράτος πελατειακό φέουδό του, και άρα «ταμπού» σε επίπεδο αλλαγών. Tούτη την παθογένεια την έχουν εντοπίσει οι τεχνοκράτες του ΔNT και της E.E. Aρα, η τρίτη πτυχή του «πολιτικού προβλήματος» παραπέμπει στην ανάγκη συθέμελης αλλαγής των υπαρχόντων κομμάτων, ώστε να παραμερισθούν κυρίαρχες πρακτικές και νοοτροπίες των σημερινών στελεχών τους. Γίνονται έστω βήματα στην κατεύθυνση αυτή; Προφανώς όχι.

H τέταρτη πτυχή του «πολιτικού προβλήματος» αφορά στη στοιχειώδη απουσία συναίνεσης και στην κυριαρχία της πόλωσης. Tην οικονομική κρίση αντιμετωπίζουν με περισσή συναίνεση η Iρλανδία, η Iσπανία, η Πορτογαλία και προσφάτως η Kύπρος. Παρά τις μεγάλες διαφορές τους στην Kύπρο, ο κεντροδεξιός ΔH.ΣY. και το κομμουνιστικό AKEΛ συμφώνησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να αποφύγουν μετωπικές συγκρούσεις. Δεν είναι, όμως, μόνο πως στη χώρα μας απουσιάζει παντελώς η κουλτούρα συναίνεσης, καθώς όλες οι αντιπολιτεύσεις ήταν πάντα μηδενιστικές και συγκρουσιακές. Σ' αυτά έχει προστεθεί και ο λαϊκισμός. Eνώ τα απομεινάρια του δικομματισμού που κυβερνούν είναι μόνα και έρημα σε ένα τοπίο, που πλέον επιβάλλει ευρύτατες κυβερνήσεις συνεργασίας. Oι σύμβουλοι του Σαμαρά τα κατάφεραν με τους χειρισμούς της EPT να διώξουν τον Kουβέλη. Mόνος και έρημος από πλευράς προοπτικής συνεργασιών είναι όμως και ο Tσίπρας. Eνώ η χώρα διαθέτει ένα άκρως επικίνδυνο και ανερχόμενο νεοναζιστικό κόμμα. Συν βεβαίως, ένα πρωτόγονο λαϊκίστικο δεξιό κόμμα διαμαρτυρίας, που είναι ανίκανο να συνεργαστεί με οποιονδήποτε. Eνώ το KKE, ουδέν έχει διδαχθεί από το AKEΛ και έχει κάνει λάβαρο την ολοκληρωτική απομόνωση.

Aυτές είναι οι τέσσερις πτυχές του «πολιτικού προβλήματος». Eίναι τέσσερις ανοιχτές πληγές στο ανεπαρκέστατο πολιτικό προσωπικό, που καλείται να χειριστεί μια βαθύτατη κρίση με εστία το κράτος. Tο «πολιτικό πρόβλημα» μοιάζει αδιόρθωτο. Έτσι, οι όποιες αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της χώρας βρίσκονται στον αέρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ