Θρίλερ με τον ενιαίο φόρο ακινήτων-Αγώνας δρόμου για την έλευση της Τρόικα - iefimerida.gr

Θρίλερ με τον ενιαίο φόρο ακινήτων-Αγώνας δρόμου για την έλευση της Τρόικα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Δεν είναι ακόμα έτοιμο το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, αν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που έχουν αναλάβει τον σχεδιασμό του φόρου, που θα αντικαταστήσει το "χαράτσι" της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, διαβεβαιώνουν ότι όλα θα είναι έτοιμα στο δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου, όταν θα βρίσκεται στην Αθήνα η Τρόικα.

Αν και δεν έχει υπάρξει, ακόμα, νεώτερη ενημέρωση στα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας για τις προσθήκες και βελτιώσεις που έχουν γίνει στο διάστημα του τελευταίου μήνα, στο υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να πειστεί η Τρόικα ότι η εισπραξιμότητα του Ενιαίου Φόρου δεν είναι τόσο χαμηλή όσο έχουν εκτιμήσει. Συγκεκριμένα, στόχος είναι να ανέβει ο δείκτης της εισπραξιμότητας από το 70%, που υπολογίζει η Τρόικα, τουλάχιστον στο 80% (85% είναι η εισπραξιμότητα του ΕΕΤΗΔΕ και του ΕΕΤΑ που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ), αφού σε διαφορετική περίπτωση, η νέα κλίμακα δεν θα φέρει τις ελαφρύνσεις που θα περίμεναν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Εάν η Τρόικα επιμείνει σε εισπράξιμότητα 70%, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βεβαιώνονται φόροι ύψους 4,1 δισ ευρώ και όχι 3,2 δισ ευρώ, που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε τελικά να εισπράττονται 2,9 δισ ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση οι συντελεστές της σχετικής κλίμακας θα πρέπει να "φουσκώσουν", αν όχι και για τα 33 κλιμάκια αλλά σίγουρα στις περιοχές με Τιμή Ζώνης πάνω από τα 1.700 ευρώ/ τ.μ., με αποτέλεσμα να περιορίζεται αυτομάτως ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα βγει ωφελημένος από την ενοποίηση των φόρων που ισχύουν σήμερα.

Όπως υποστηρίζουν υπηρεσιακοί παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, αυτό που θα κρίνει το δείκτη εισπραξιμότητας δεν είναι μόνο η επάρκεια των φοροεισπρακτικών μηχανισμών- το ΔΝΤ θεωρεί ότι τουλάχιστον 300 εφοριακοί θα πρέπει να ασχολούνται ειδικά με τον Φόρο Ακινήτων- αλλά και το πλαίσιο για την είσπραξη του φόρου, ειδικότερα ο αριθμός των δόσεων καταβολής του και κυρίως οι ποινές που θα επιβάλλονται σε όσους δεν θα τον καταβάλλουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ