Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα – Ποιοι πληρώνουν και ποιοι παίρνουν «επιστροφή»

Στις αρχές Σεπτέμβρη ξεκινάει η διαδικασία για την υπαγωγή των ιδιοκτητών που επιθυμούν να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους στη νέα ρύθμιση.

Το νέο σύστημα που διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα τεθεί σε λειτουργία στις 2 Σεπτέμβρη, ενώ στο νέο νόμο αναμένεται να ενταχθούν υποχρεωτικά και όλες οι παλιές περιπτώσεις τακτοποίησης που έχουν προχωρήσει με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» οι υποθέσεις που βρίσκονται σε υπαγωγή με τον παλιό νόμο είναι 389.659 και σε αυτές έχει καταβληθεί τουλάχιστον το παράβολο.

Ετσι, όλοι οι ιδιοκτήτες των παλιών περιπτώσεων που έχουν κάνει υπαγωγή στον νόμο 4014/11, οφείλουν , αναγκαστικά, να υποβάλουν εκ νέου, μέσω μηχανικού, αίτηση τακτοποίησης/νομιμοποίησης.

Αυτό είναι υποχρεωτικό γιατί, όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο νέος νόμος θα περιέχει καινούργιες διατάξεις, όπως η θεσμοθέτηση κατηγοριών ανάλογα με το βάρος της αυθαιρεσίας.

Οι νέες αλλαγές προβλέπουν:

  • Οριστική τακτοποίηση κατοικιών που κατασκευάστηκαν πριν από το 1975 με την πληρωμή παραβόλου 500 ευρώ (με τον παλιό νόμο έπρεπε να καταβληθεί το 15% του ειδικού προστίμου)
  • Πληρωμή 500 ευρώ για να νομιμοποιηθούν πέργκολες, διακοσμητικοί κρουνοί, μικρουπερβάσεις σε εξώστες, αποθήκες ανεξάρτητα με τον αριθμό τους
  • Στις ευπαθείς ομάδες υπάγονται τώρα περισσότερες κατηγορίες πολιτών όπως οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και μακροχρόνια άνεργοι
  • Οριστική τακτοποίηση – νομιμοποίηση σε σχέση με τα 30 χρόνια που προέβλεπε το προηγούμενο πλαίσιο

Σε ποιες περιπτώσεις θα υπάρξει επιστροφή χρημάτων

Εάν προκύψει πως ο ιδιοκτήτης έχει καταβάλλει περισσότερα χρήματα από αυτά που απαιτούνται στη νέα ρύθμιση το υπουργείο προβλέπει συμψηφισμό ή και επιστροφή χρημάτων.

Στο σύστημα υπάρχουν 172.452 δηλώσεις που βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας, χωρίς να έχει πληρωθεί κανένα ποσό. Αυτές οι δηλώσεις θεωρούνται μη υποβληθείσες και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταθέσουν ξανά όλο το φάκελο. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στις περιπτώσεις τακτοποίησης των ημιυπαίθριων που ρυθμίστηκαν μέσω των πολεοδομιών το 2010.

Τι θα γίνει με τις βαριές περιπτώσεις

Αναφορικά με εκείνα τα ακίνητα που έχουν βαριές αυθαιρεσίες ή είναι χωρίς άδεια προβλέπεται εξονυχιστικός έλεγχος από τους ελεγκτές δόμησης.

Ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης υποβάλλει δήλωση και πληρώσει το παράβολο θα είναι υποχρεωμένος να περιμένει μέχρι να γίνει έλεγχος στο ακίνητό του και να πιστοποιηθεί πως το αυθαίρετο δεν βρίσκεται σε περιοχή που απαγορεύεται στο χτίσιμο ή πως το ακίνητο δεν έχει χτιστεί μετά τις 28 Ιουλίου 2011.

Το πρόβλημα είναι, βέβαια, πως η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και 3 χρόνια ενώ μόλις πληρωθεί το παράβολο και το αυθαίρετο υπαχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα της τακτοποίησης, ελεγκτής δόμησης θα εκδώσει πόρισμα για την πληρότητα και την ορθότητα των στοιχείων που υποβλήθηκαν.

Σε διαφορετική περίπτωση του ακίνητο βγαίνει από την ρύθμιση και το ενδεχόμενο κατεδάφισης παραμένει ανοικτό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ