Προεκλογικό αμόκ κατά της Ελλάδας από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης - iefimerida.gr

Προεκλογικό αμόκ κατά της Ελλάδας από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης

Προεκλογικό αμόκ κατά της Ελλάδας από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα και τρίτο πακέτο βοήθειας φαίνεται πως άνοιξε τους «ασκούς του Αιόλου» στη Γερμανία, όπου, όσο η προεκλογική μάχη φουντώνει τόσο αυξάνονται και τα επιθετικά δημοσιεύματα κατά της χώρας.

Η Ελλάδα ήταν αναμενόμενο πως θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα στην προεκλογική αντιπαράθεση, ωστόσο, οι δηλώσεις Σόιμπλε για ένα «αναπόφευκτο» τρίτο πακέτο στήριξης δημιούργησαν νέα μεγάλη ένταση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Κεντρικό ρόλο σε αυτό παίζουν τα μέσα ενημέρωσης όπου εμφανίζονται διχασμένα όσον αφοράν στις προοπτικές ενός τρίτου πακέτου στήριξης.

Η Bild, γνωστή για τη σκληρή της στάση απέναντι στη χώρα έσυρε πρώτη το χορό με αφίσες που διαμηνύουν «ούτε ένα σεντ παραπάνω», ενώ και η Frankfurter Allgemeine Zeitung τονίζει ότι ένα νέο πακέτο θα ήταν ανώφελο.

Στην αντίπερα όχθη η Süddeutsche Zeitung στηρίζει σε πρώτη φάση μια τέτοια κίνηση ούτως ώστε να αποφευχθεί νέο κούρεμα χρέους.

Η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle αναδημοσιεύει το κείμενο της Frankfurter Allgemeine Zeitung όπου εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους το τρίτο πακέτο δεν θα βοηθήσει και συμπεραίνει ότι: Η συνεχιζόμενη ανικανότητα της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, η λαϊκιστή της ρητορική, η έλλειψη αξιοπιστίας, η εμμονή της σε προσωπικούς και όχι εθνικούς στόχους και οι παραλείψεις στην ενημέρωση της κοινής γνώμης ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες έχουν συμβάλει στο ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πρότυπο επιτυχίας. Ο γερμανός σχολιαστής αναφέρεται στις δυσκολίες ιδιωτικοποιήσεων στο παράδειγμα του λιμένα Θεσσαλονίκης και συνεχίζει: «Από τη διαφορά ανάμεσα στις μεγαλόστομες προβλέψεις και τη φειδωλή πραγματικότητα προκύπτει το χρηματοδοτικό κενό των 11 δισ. ευρώ που έχει υπολογίσει το ΔΝΤ μέχρι το 2016. Ο Γιάννης Στουρνάρας προσπάθησε –τουλάχιστον ρητορικά– να το «κλείσει» σημειώνοντας ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία της κυβέρνησης. Για να προσθέσει ότι πολύ πιο σημαντικό είναι να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι τέλος του χρόνου.

«Hδη όμως», συνεχίζει ο γερμανός σχολιαστής, «το ΔΝΤ προέβλεψε ότι εάν δεν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα τότε του χρόνου θα ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα. Αυτό θα σήμαινε ότι οι εχθροί των μεταρρυθμίσεων, αριστεροί και η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, θα ενίσχυαν τη δύναμή τους (...) Ορισμένοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η Ευρώπη δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη, αν δηλαδή δώσει περισσότερα χρήματα. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση ποιος ξέρει τι αυγή χαράζει στις δωρήτριες χώρες» καταλήγει το σχόλιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ