Η φορολογική ατζέντα του Γιάννη Στουρνάρα - Οι «καυτές» πατάτες εν όψει τρόικα - iefimerida.gr

Η φορολογική ατζέντα του Γιάννη Στουρνάρα - Οι «καυτές» πατάτες εν όψει τρόικα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Βαριά και ασήκωτη είναι η φορολογική ατζέντα του υπουργού Οικονομικών περίπου έναν μήνα πριν επιστρέψει στην Αθήνα η Τρόικα και ο Γιάννης Στουρνάρας έχει κάθε λόγο να... πονοκεφαλιάζει, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν καταστήσει σαφές ότι η επόμενη αξιολόγηση θα κριθεί εν πολλοίς και από τις επιδόσεις στο πεδίο της φορολογίας.

Φοροδιαφυγή, ελεγκτικοί στόχοι, η νέα φορολογία ακινήτων, τα νέα φορολογικά κίνητρα για τη προσέλκυση επενδύσεων, το νέο πλαίσιο για τη συλλογή αποδείξεων, η επικαιροποίηση των διατάξεων του "φρέσκου" Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του Κώδικα Συναλλαγών, αποτελούν το αντικείμενο των πολύωρων συσκέψεων υπό το Γ. Στουρνάρα που ήδη έχουν ξεκινήσει και οι οποίες θα πρέπει να καταλήξουν και σε νομοθετικές πρωτοβουλίες εντός του Σεπτεμβρίου.

Στο πεδίο της φοροδιαφυγής, με φόντο τα απίστευτα στοιχεία που καταφτάνουν από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, των Δ.Ο.Υ. και της Οικονομικής Αστυνομίας, εκπονείται ήδη ο σχεδιασμός των επόμενων μηνών, ο οποίος εκτός από τους προληπτικούς ελέγχους έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής, που σύμφωνα με το ΔΝΤ παραμένει στο απυρόβλητο παρά τις αλλεπάλληλες συστάσεις από την αρχή του Προγράμματος.

Είναι ενδεικτικό των προθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, ότι η πρώτη τέτοια σύσκεψη είχε διευρυμένη σύνθεση και αντικείμενο κυρίως τη φοροδιαφυγή μέσω off shore.

Ακόμα και το νέο πλαίσιο για τη συλλογή των αποδείξεων, που θα συμπεριληφθεί στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, σχετίζεται άμεσα με το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, καθώς με δεδομένο ότι θα αποσυνδεθούν από το αφορολόγητο, μελετώνται ισχυρά κίνητρα για τη συγκέντρωση τους, έτσι ώστε σε συνδυασμό με το νέο Περιουσιολόγιο, τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου (έλεγχοι αμερικανικού τύπου με βάση το προφίλ των φορολογούμενων) και τις νέου τύπου ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, να καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την μη έκδοση των νόμιμων φορολογικών παραστατικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ