12 νεκροί και 62 τραυματίες από την έκρηξη στη ναυτική βάση

Kαταγγελίες σοκ από το γιο του νεκρού διοικητή της Ναυτικής Διοίκησης Κύπρου Νικόλα Ιωαννίδη ο οποίος μιλώντας στο ΡΙΚ αποκάλυψε ότι οι πάντες στην κυβέρνηση Χριστόφια γνώριζαν ότι τα κοντέϊνερ με την πυρίτιδα που εξερράγησαν με αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ήταν παρατημένα στη τύχη τους χωρίς φύλαξη αλλά αδιαφορούσαν:

''Αυτό που συνέβη σήμερα στο Μαρί ήταν μια έκρηξη στα θεμέλια του κράτους μας. Ο πατέρας μου έκανε επανειλημμένες εκκλήσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Χθες είχαν πληροφορίες ότι είχαν φουσκώσει τα κιβώτια, τα οποία για 1,5 χρόνο βρίσκονταν κάτω από τον ήλιο.

Ο πατέρας μου κλήθηκε να πάει όταν ξεκίνησαν οι μικρο-εκρήξεις και πήγε πρώτος εκεί. Είναι μεγάλη ντροπή για αυτό το κράτος που ακόμα δεν έχουν παραιτηθεί όλοι τους. Τις ίδιες καταγγελίες με έγγραφα φαίνεται να έκανε και ο διοικητής του στρατοπέδου ο οποίος και αυτός δεν είναι πλέον στη ζωή. Κανείς όμως δεν τους άκουσε.

Αρχειοθέτησαν μάλλον για τα καλά τις καταγγελίες τους στα συρτάρια τους και τώρα κρύβονται για να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους. Παρά μόνο παραιτούνται και νομίζουν πως την έχουν γλιτώσει. Ή απλά πάνε στον τόπο της τραγωδίας και δηλώνουν συγκλονισμένοι και πως το κράτος θα σταθεί δίπλα τους. Γιατί όμως το κράτος δεν στάθηκε δίπλα στους ανθρώπους που με τις καταγγελίες τους προειδοποιούσαν για τα χειρότερα;»

Παραιτήσεις υπευθύνωνΕν τω μεταξύ, η φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Κύπρου προκάλεσε διαδοχικές παραιτήσεις. Μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στρατηγός Πέτρος Τσαλικίδης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος και τις έκανε αποδεκτές.

Πως έγινε η έκρηξηΣήμερα λίγο πριν τις 6 το πρωί σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, σε κιβώτια με εκρηκτικά που είχαν κατασχεθεί από πλοίο που κατευθυνόταν στη Συρία μετά από καταγγελίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ ότι παραλήπτης του πολεμικού υλικού η οργάνωση Χαμάς. Από την έκρηξη, εκτός από τους νεκρούς υπάρχουν τουλάχιστον 62 τραυματίες, ενώ η περιοχή από το Μαρί έως το Γκάβερνορς θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Το ωστικό κύμα που προκλήθηκε από την έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί προκάλεσε τεράστιες ζημιές στις γύρω κοινότητες. Η εκκλησία της κοινότητας έπεσε, καθώς επίσης και διάφορα κοινοτικά κτίρια. Στέγες σπιτιών διαλύθηκαν και οι υαλοπίνακες σε κτίρια έσπασαν σε απόσταση χιλιομέτρων. Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στη γύρω περιοχή ενώ πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει την περιοχή.

Το χρονικό της καταστροφής

Σύμφωνα με μαρτυρία ατόμου που εργαζόταν στο στρατόπεδο, τα συγκεκριμένα κοντέινερ παρουσίαζαν εικόνα διόγκωσης εδώ και τρεις μήνες και για το γεγονός αυτό ήταν ενήμερο το ΓΕΕΦ. Την Τετάρτη δόθηκαν οδηγίες να ψύχονται τα κιβώτια και να απομακρυνθούν ώστε να καταστραφούν από πυροτεχνουργούς του στρατού. Παρόλα αυτά, η φωτιά ξέσπασε στις τέσσερις το πρωί της Δευτέρας. Αμέσως έσπευσε πυροσβεστική δύναμη αλλά ενώ καταβαλλόταν προσπάθεια να σβήσει η φωτιά, σημειώθηκε η έκρηξη, η οποία προκάλεσε ωστικό κύμα τριών χιλιομέτρων.

Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται πυροσβέστες, αξιωματικοί και στρατιώτες που έσπευσαν για την κατάσβεση της φωτιάς. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού επικρατεί πανικός αφού πολλοί συγγενείς στρατιωτών που ανησυχούν έχουν σπεύσει να μάθουν τι συμβαίνει. Η τράπεζα αίματος του νοσοκομείου Λεμεσού απευθύνει έκκληση για αίμα από όλες τις ομάδες αφού υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Έκκληση για αίμα απηύθυναν και οι υπόλοιπες τράπεζες αίματος σε Λευκωσία και Λάρνακα. Θύματα έχουν μεταφερθεί και στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Εκεί βρίσκεται και ο Υπ. Υγείας. Το μεγαλύτερο όγκο των τραυματιών τον δέχθηκε το νοσοκομείο Λεμεσού. Ο υπουργός Εμπορίου, ο οποίος βρίσκεται επίσης στην περιοχή, μίλησε για βιβλική καταστροφή στην περιοχή.

Από τις εκρήξεις προκλήθηκε διακοπή ρεύματος στους σταθμούς Μονής και Βασιλικού. Πάρα πολύ σοβαρή καταστροφή που υπέστη ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" στην περιοχή Ζύγι- Μάρι, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Χάρης Θράσου. Το μέγεθος της ζημιάς, στον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Κύπρου, είναι πολύ μεγάλης έκτασης, ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, σημείωσε ότι λόγω του ότι ο σταθμός Βασιλικού έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, η ΑΗΚ βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της Κύπρου με τις εναπομείνασες μονάδες. Με δελτίο παρέχεται το νερό στη Λεμεσό μετά την τραγωδία ενώ ανεστάλη η λειτουργία όλων των μονάδων αφαλάτωσης στη χώρα

Στον αυτοκινητόδρομο σημειώθηκαν δυστυχήματα ενώ αυτή την ώρα στο σημείο βρίσκονται μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας αλλά και του Στρατού. Η εκκλησία και κοινοτικά κτίρια στο Μαρί έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ενώ όλα τα σπίτια του χωριού έχουν υποστεί ζημιές. Ο κοινοτάρχης του Μαρίου Νίκος Άσπρου δήλωσε πως δεν υπάρχουν τραυματίες στο χωριό.

Πολύ χαμηλή ορατότητα και έντονη μυρωδιά καμένου επικρατεί στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί. Η Αστυνομία έχει μπλοκάρει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού που οδηγεί στο Μαρί και δεν επιτρέπει την είσοδο ούτε στους εργαζομένους στο Βασιλικό. Τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, υπάρχει μεγάλη κινητικότα από ασθενοφόρα ενώ στα Νοσοκομεία Λεμεσού και Λάρνακας έχει κληθεί προσωπικό για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες.

Επίσης σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν στο Ζύγι και τον κατασκηνωτικό χώρο του Governor's όπου έπεσαν θραύσματα. Χάος σημειώθηκε στον αυτοκινητόδρομο από την έκρηξη αφού υαλοπίνακες αυτοκινήτων θρυμματίστηκαν και αερόσακοι άνοιξαν με αποτέλεσμα να σημειωθούν δυστυχήματα. Ευτυχώς δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί αλλά προκλήθηκε σοβαρό πρόβλημα για απόσταση χιλιομέτρων.

Η τραγική σύμπτωσηΜερικές φορές, οι συμπτώσεις αναδεικνύουν από μόνες τους τις τραγικές διαστάσεις των ειδήσεων. Πριν από εννέα χρόνια ακριβώς, στις 10 Ιουλίου του 2002, η Κύπρος είχε βυθιστεί και πάλι στο πένθος, λόγω του αδόκητου θανάτου του τότε αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη.

Τα ξημερώματα της 10ης Ιουλίου του 2002, ένα ελικόπτερο τύπου Μπελ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, στο οποίο επέβαινε ο καταδρομέας αντιστράτηγος Φλωράκης, κατέπεσε και συνετρίβη. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν νεκροί και οι πέντε επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων ο ικανότατος διοικητής της κυπριακής εθνοφρουράς και ο τότε αρχηγός της κυπριακής αεροπορίας, ταξίαρχος Δεμέναγας.

Κατά κοινή ομολογία, ο αντιστράτηγος Φλωράκης, ο οποίος είχε διατελέσει διοικητής του Β' Σώματος Στρατού -της σιδερένιας γροθιάς του ελληνικού στρατού- προτού αναλάβει αρχηγός του ΓΕΕΦ ήταν ο βασικός υπεύθυνος για την εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της κυπριακής εθνοφρουράς.

Εις ένδειξη τιμής προς τον αντιστράτηγο Φλωράκη, έναν Ελλαδίτη αξιωματικό ο οποίος αγάπησε και αγαπήθηκε από τους Κύπριους όσο λίγοι, η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να μετονομάσει τη ναυτική βάση στο Ζύγι της Λεμεσού σε ναύσταθμο "Ευάγγελος Φλωράκης".

Και σήμερα, ακριβώς εννέα χρόνια μετά το χαμό του αντιστρατήγου Φλωράκη, μια νέα συμφορά χτυπά το νησί της Κύπρου.

Δηλώσεις Χριστόφια Συγκλονισμένος δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, για την τραγωδία σήμερα το πρωί στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης".

Ο Κύπριος πρόεδρος, μετέβη στη ναυτική βάση και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις. Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, ο κ.Χριστόφιας είπε ότι το μεσημέρι θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου "για να εξετάσει τα συμβάντα και θα εκδοθεί ανακοίνωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

"Σήμερα καταγράφεται μια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της", δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος και πρόσθεσε : "Συγκλονιστήκαμε από αυτό το γεγονός, όχι τόσο από τα ζημιές όσο από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον τραυματισμό πολλών συμπατριωτών μας. Θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια και τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των ανθρώπων που εκτελώντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση έχασαν τη ζωή τους. Οι υλικές ζημιές επανορθώνονται όσο μεγάλες και αν είναι, οι ζωές δεν επιστρέφουν πίσω".

Σε ερώτηση για τους νεκρούς ο κ. Χριστόφιας απάντησε ότι δεν θα βιαστεί να δώσει αριθμούς.

Για την κατάσταση που επικρατεί εντός της ναυτικής βάσης ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε: "να τη χαρακτηρίσω εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου, βιβλικής καταστροφής; Όπως και αν την πει κανείς εκφράζει την πραγματικότητα".

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣε ένα νέο προφίλ που δημιουργήθηκε πριν λίγες ώρες στο Facebook χιλιάδες Έλληνες εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στα θύματα της κυπριακής τραγωδίας. Δείτε τα μηνύματα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ